Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Блакитний місяць 2023: у ніч на 30 серпня українці зможуть побачити рідкісне астрономічне явище

У ніч на 30 серпня на небі буде видно блакитний супермісяць. Природний супутник під час своєї орбіти підходить ближче до Землі, внаслідок чого виглядає більше і є більш сяйнистим. Це рідкісне астрономічне явище наступного разу з’явиться лише у 2037 році.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, фахівці NASA пояснюють, що цей Місяць особливий з кількох причин:

  1. Це не тільки повний місяць, але і Блакитний Місяць, тобто це третій повний місяць в сезоні, що має загалом чотири повні місяці.
  2. Блакитний Місяць – другий повний місяць серпня після Осетрового повного місяця, який зійшов 1 серпня і був зафіксований на кілька астрофото в усьому світі.
  3. Цей Блакитний Місяць також збігається з перигеєм – точкою на орбіті небесного тіла, коли воно знаходиться найближче до Землі. Знаходячись приблизно за 226 000 миль від нашої планети, Місяць виглядатиме приблизно на 7% більше, ніж звичайний повний місяць і різниця може бути непомітною.

За даними NASA, наступний блакитний супермісяць зійде в 2037 році, так як тільки один місяць з 33 відповідає критеріям. Але, попри це, 30 серпня дивовижне астрономічне явище зможе побачити кожен охочий неозброєним оком, при цьому не заходячи до темного парку.

Таким буде небо у ніч на 30 серпня 2023 року

Таким буде небо у ніч на 30 серпня 2023 року

Те, що Місяць здається синім – незвичайна, але правдоподібна подія. Наприклад, у 1883 року в результаті смертоносного виверження вулкана Кракатау, коли загинуло 36 000 людей, діоксид сірки та попіл наповнили повітря, завдяки чому місяць виглядав синім, оскільки частинки блокують червоне світло, не фільтруючи інші відтінки. За даними лондонського Музею природної історії, лісові пожежі можуть спричинити той самий ефект.

Раніше Інформатор писав про те, що в небі над Україною з’явилося сяйво да Вінчі та про те, що мешканці Дніпропетровської області побачили унікальне зоряне явище.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору