Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Аджика вогонь: готуємо справжню грузинську приправу без помідорів по рецепту Сергія Джуренка

В Україні аджику люблять майже всі. Але мало хто знає, що до справжньої грузинської, з дуже гострим “вогняним” смаком те, що готують наші хазяйки, має таке собі відношення. Так, просто томатний соус

Тим же, у кого немає проблем зі шлунком та любить гостру їжу, Інформатор пропонує рецепт справжньої грузинської аджики. Завдяки тому, що в її рецепт входить велика кількість гострого перцю і солі, вона довго не псується навіть не закрученому вигляді, якщо зберігати її в холоді.

Аджика грузинська

Продукти

  • Червоний пекучий перець – 1 кг
  • Часник – 2 головки
  • Насіння коріандру – 2 ст. л.
  • Кам’яна сіль – до 100 г
  • Хмелі-сунелі, пажитник, імертинський шафран – за смаком
  • Винний оцет – за смаком
  • Волоські горіхи (ядра) за бажанням

Приготування

Червоний пекучий перець вимийте і розкладіть в тіні на 3 дні. Потрібно щоб перець трохи “підв’ялився”.

Пекучий перець очистить від корінців і насіння. Сильно подрібніть перець і часник. При цьому, часто насіння перцю не видаляють, що додатково надає аджиці вельми сильну гостроту.

Додайте потовчене в ступці сухе насіння коріандру, і за смаком хмелі-сунелі, подрібнені пажитник, шафран (або так званий імеретинський шафран, можна насіння кропу і фенхелю.

Перець, часник і спеції необхідно добре подрібнити.

Для поліпшення смаку в аджику додають подрібнені до стану пилу ядра волоських горіхів або зелені пряні трави – кінза, кріп, петрушка, листова селера. Замість хмелі-сунелі і пажитника можна використовувати суміш спецій уцхо-сунелі, яка містить всі потрібні компоненти, включаючи коріандр і пажитник. Для зменшення гостроти додають подрібнений червоний солодкий перець.

Цікаво, що аджика може бути приготовлена не тільки з червоного перцю, але і з зеленого.

Кулінар рекомендує аджику готувати у рукавичках, адже інакше потім руки доведеться відмивати весь день.

Приправа легко зберігається на холоді. Просто розкладіть по банках і щільно закрийте.

Раніше Інформатор писав про те, чим можна замінити майонез та про те, як приготувати зелені помідори “Кобра”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору