Інформатор Кривий Ріг

Анонси

24 серпня – День Незалежності України: хто відзначає День янгола, традиції та заборони

24 серпня, відзначають День Незалежності України, Міжнародний день дивної музики, День народження картопляних чипсів. Православна церква пам’ять ранньохристиянського святого Євмпла, а також ченців Києво-Печерського монастиря Василя і Феодора, які перед постригом роздали бідним все своє майно. У народі відоме свято під назвами Євпатій Коловрат, Федір-Василь, Євпл.

Хто відзначає День янгола, як прикмети погоди та що не можна робити, – розповість Інформатор.

День Незалежності України

Сьогодні ми відзначаємо 32 річницю проголошення незалежності України. І сьогодні, як і багато століть поспіль, Україна бореться за своє право на незалежність зі зброєю в руках, тому це свято має для всіх українців дуже велике значення.

24 серпня 1991 року Верховна рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України. Цей момент вважається значущою і відправною точкою в історії відродження нашої держави, а також здобуття Україною свободи і незалежності.

Через три місяці, у грудні 1991 року, був проведений всеукраїнський референдум, на якому громадяни висловили свою думку з приводу самостійності та незалежності своєї країни. І вже 20 лютого 1992 року новий уряд України видав постанову “Про День Незалежності України”, у якій ідеться: “З огляду на волю українського народу та його споконвічне прагнення до незалежності, підтверджуючи історичну значущість ухвалення Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, Верховна Рада України постановляє вважати день 24 серпня Днем Незалежності України та щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України”.

Українці відзначають 32-гу річницю незалежності своєї країни, упродовж яких вони відстоювали своє право бути вільними. Боротьба за свободу, ідентичність і територіальну цілісність держави триває і сьогодні. Українські захисники відстоюють незалежність ціною власного життя.

Міжнародний день дивної музики

Щороку 24 серпня відзначається Міжнародний день дивної музики.

Історія свята не така вже й стара. Його започаткував у 1998 році музикант та композитор із Нью-Йорку, випускник Джульярдської музичної школи, Патрік Грант. У той час музикант займався просуванням свого нового альбому Fields Amaze. Дату 24 серпня було обрано не випадково – це був день народження батька його дівчини, який колись був для Гранта своєрідним художнім наставником. Коли у 2002 році ідея створення та прослуховування дивної музики дісталася до Європи, цей день набув статусу міжнародного.

День народження картопляних чипсів

Саме цього дня у 1853 році на світ з’явилася перша порція надзвичайно популярної сьогодні у цілому світі страви.

Сталося це завдяки обуренню одного темношкірого шеф-кухаря Джорджа Крума. До його ресторану, що знаходився у місті Саратога-Спрінгз штату Нью-Йорк, зайшов відомий на той час залізничний магнат та один із найуспішніших підприємців ХІХ ст. Корнеліус Вандербільт та поскаржився на недостатньо тонко нарізану картоплю. Крум, образившись на таку реакцію магната, зробив шматки настільки тонкими, що ті були схожими на папір. На превеликий подив кухаря, страва дуже сподобалась Вандербільту. Відтоді, чипси, що спочатку називалися «саратогські лусочки», почали готувати у ресторані постійно. Достеменно невідомо, чи має ця легенда історичне підтвердження, однак американці володіють правами на назву «чипси».

Євпатій Коловрат

У це народне свято в Київській Русі починали стригти овець. Вважалося, що стрижка в цей день додає баранчикам здоров’я, і що вони встигнуть зарости до зими. З овечої вовни господині плели теплі речі і ковдри на зиму. В цілому дата вважається вдалою для жіночого рукоділля.

Чоловіки в свято 24 серпня теж не сиділи без діла. У цей день вони заготовляли дрова на зиму, а також точили серпи, коси, лопати та інші сільськогосподарські інструменти. Селяни вірили, що у вправного господаря інвентар має бути добре заточений після жнив – тоді він довше прослужить.

Діти в цю пору не вилазили з саду, де зривали і їли немитими фрукти і ягоди, часто чужі. Для дітлахів це була найбільш безтурботна і весела пора.

В цілому народне свято 24 серпня вважається нещасливим – за давніми віруваннями, в цю дату по землі ходять привиди і неупокоєнні душі. Вважалося, що найбільше примари не люблять п’яниць, тому в цю дату люди намагалися не пити ніякого алкоголю.

Що не можна робити 

За давніми прикметами 24 серпня не можна гуляти в малолюдних і важкодоступних місцях – густих лісах, болотах, пустирях, на будівництвах. Всі небезпечні місця в цей день стають ще небезпечнішими, а також сильно зростає ризик травмуватися або заблукати. Особливо небезпечно вирушати на природу на самоті або в стані сп’яніння.

Також 24 серпня не варто ходити на кладовище.

Строго заборонено в цей день пити алкоголь, інакше є ризик зіткнутися з нечистю.

День невдалий для риболовлі та збору грибів.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на світанку яскраво мерехтять зірки, то до кінця серпня йтимуть дощі.
  • Мурахи побудували високі мурашники – до холодної і сніжної зими.
  • Якщо вранці туман стелиться над водою, то найближчий тиждень буде теплим.
  • У день Євпатія пішов дощ – негода затягнеться на кілька днів.
  • Якщо день сонячний і жаркий, то весна в наступному році буде ранньою.
  • Багато ряски на воді – до дощової осені.
  • Якщо мало горіхів вродило, то взимку випаде багато снігу.
  • Погода безвітряна – до потепління.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Василь, Максим, Феодор, Макар, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 24 серпня. Писали, про погоду на 24 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору