Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

23 серпня – День Державного Прапора України: що відзначають у світі, День янгола, прикмети погоди та що не можна робити

23 серпня, відзначають День Державного Прапора України, День дослідників інтернету, Європейський День пам’яті жертв сталінізму і нацизму. Православна церква відзначає день пам’ять Лаврентія Римського, який до переходу на Божу службу був майстерним лікарем. У народі відоме свято під назвами Лаврентій день, Лаврентій-зоряник.

Народні прикмети та що не можна робити, – розповість Інформатор.

День Державного Прапора України

Здавалося б, неможливо вмістити в одному об’єкті історію, політику та духовність країни. Втім, така річ існує — це державний прапор, який для кожної нації є способом представити себе у світі. Прапор демонструє, що країна незалежна, займає гідне місце серед інших держав, поважає свою історію та дбає про майбутнє. Всередині держави національний стяг об’єднує людей у важкі часи, а повага до нього у всі часи вважалася виявом патріотизму. Не є виключенням і український прапор, на честь якого 23 серпня наша країна щороку відзначає свято — День Державного Прапора України. Наш синьо-жовтий стяг цінний для нас своєю історією, а також жертвами, які були принесені заради нього.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ?

Відомо, що прапори існували ще в давніх культурах, проте неможливо визначити, де саме вони з’явилися вперше. Найдавнішими дослідники вважають прапори Давнього Китаю, Індії часів Махабхарати, Персії періоду правління Кіра Великого, а також Римської імперії. Зазвичай знамена використовували у військових походах та битвах. В середні віки прапори стали способом ідентифікації особистості — в Європі їх мали лицарі, в Японії — самураї, а в Китаї — генерали імператорської армії.

Існує думка, що власне національні прапори беруть початок від мореплавців, бо з часів Христофора Колумба було прийнято вивішувати на щоглах знамена, що демонстрували приналежність корабля певній країні чи місту, а також його військовий чи торговельний статус. На суходолі прапори стали використовувати як символ  перемоги у битві, тому кожна з ворогуючих сторін намагалася захопити стяг супротивника.

День дослідників інтернету

День дослідників інтернету (Internaut Day) відзначають 23 серпня, відзначаючи річницю створення Всесвітньої павутини. Термін “Інтернаут” – це гібрид з слів “Інтернет” і “астронавт”, що означає дослідників величезного цифрового всесвіту, який постійно розширюється. Цей день присвячений користувачам Інтернету, визнаючи їхню роль у формуванні цифрового світу, який ми знаємо сьогодні.

  • Всесвітня павутина була розроблена британським вченим-комп’ютерником сером Тімом Бернерсом-Лі в 1989 році під час роботи в ЦЕРНі, Європейському фізичному дослідницькому центрі.
  • Однак лише 23 серпня 1991 року мережа була відкрита для громадськості, що дозволило людям, які не належать до наукової спільноти, отримати доступ до неї і зробити свій внесок у її розвиток.

Ця знаменна подія перетворила Інтернет з вузькоспеціалізованої технології, якою користувалися переважно науковці та викладачі, на глобальний інструмент комунікації.

Ця подія – це святкування цього трансформаційного моменту і подальшої цифрової революції, яку він спричинив.

Чи замислювались ви про те, як інтернет змінив наше життя – від того, як ми працюємо, навчаємось і спілкуємось, до того, як ми робимо покупки, розважаємось і отримуємо доступ до інформації. Це також день для роздумів про майбутнє інтернету і нашу роль у його формуванні.

Європейський День пам’яті жертв сталінізму і нацизму

Дата нагадує світовій громадськості про подію, що сталася у 1939 році, – підписання пакту Молотова-Ріббентропа. Історики розглядають цей документ як злочинну угоду між Сталіним та Гітлером, що запустила механізм Другої світової війни.

23 серпня 1939 року Радянський Союз та Німеччина стали змовниками й підписали Договір про ненапад. Тоталітарні режими підштовхнули світ до кривавого воєнного конфлікту. Згідно з пактом, обидві держави давали обіцянку не втручатися у разі воєнного конфлікту з третьою стороною. Крім того, договір містив таємні положення стосовно розподілу території Східної Європи на сферу німецьких та радянських інтересів.

Лаврентій день

Святий Лаврентій вважається цілителем очних хвороб, тому йому моляться про зцілення люди, у яких є проблеми із зором.

Це народне свято в давні часи був відоме під назвою Лаврентій-зоряник, оскільки в кінці серпня часто бувають красиві червоні вечірні зорі. В цілому ж погода в цей період поступово псувалася і все більше нагадувала осінню.

До цього дня в річках і озерах люди вже не купалися, оскільки вода навіть у південних областях ставала занадто холодною. Але на водойми ще ходили для риболовлі – в кінці літа риба добре клює. Також за річкою визначали, якою буде погода восени і взимку. Якщо поверхня води спокійна і гладка, то осінь буде теплою, а якщо видно брижі, то до весни будуть морози.

У народне свято 23 серпня вся природна вода вважається цілющою. У цей день можна набрати воду з джерела чи колодязя, або вмитися ранковою росою. Наші предки намагалися в цю дату якомога раніше вивести домашню худобу на випас, щоб тварини трави з росою поїли.

Селяни в свято 23 серпня закінчували копати картоплю, якщо погода була хорошою. Також в цю дату збирали овочі і фрукти, і готували консервацію. День вважається вдалим для збирання врожаю для тривалого зберігання – плоди пролежать до весни. Власники городніх ділянок або великої худоби готували продукти на продаж, оскільки наближався період ярмарків.

Що не можна робити

Жінкам в цю дату не можна ходити на самоті в ліс або в гори, інакше може статися біда. Також їм не можна мочити ноги в холодній воді – це принесе хвороби ніг.

У православних в цю дату триває Успенський піст, протягом якого не можна їсти м’ясні і молочні продукти, яйця і рибу, а також злословити, бажати зла іншим людям, зловживати алкоголем.

Рибалкам не можна ловити рибу в незнайомому місці, а грибникам – шукати гриби в невивченій частині лісу, інакше є ризик потрапити в неприємності.

Невдалий день для збору меду і роботи на пасіці.

Не сваріться сьогодні, не підвищуйте голос на близьких і не згадуйте старі образи. Розпочатий 23 серпня конфлікт затягнеться надовго.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим більше жолудів вродило на дубі, тим багатшим буде урожай в наступному році.
  • Чим більше ягід на горобині і калині вродило, тим холоднішою буде зима.
  • Якщо 23 серпня або в попередні три дні йшов дощ, то не варто копати картоплю, інакше перед закладкою на зберігання доведеться довго сушити бульби.
  • На поверхні води з’явилися дрібні хвилі – зима і осінь будуть холодними.
  • Якщо кроти викопали багато нір, то останні дні серпня будуть дощовими.
  • Береза почала жовтіти – ознака ранньої осені.
  • Якщо лелеки вже відлітають в теплі краї, то осінь буде ранньою, а бабине літо – коротким.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Лаврентій, Роман, В’ячеслав, Лавр, Панас, Сава, Фелікс.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 23 серпня. Писали, про погоду на 23 серпня.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

 

 

Нагору