Інформатор Кривий Ріг

Анонси

Яблуневий спас, День пасічника України: традиції, прикмети погоди та що не можна робити 19 серпня

19 серпня, відзначають, День пасічника України. Православна церква 19 серпня за старим стилем відзначає Преображення Господнє. У народі відоме свято під назвами Яблучний Спас, Преображення Господнє.

Які існують прикмети погоди та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

День пасічника України

Майже наприкінці літа в Україні святкують професійне свято пасічників – День пасічника України. Цю подію відзначають 19 серпня, коли бджолярі починають підготовку вуликів до зими. Цей день співпадає з Яблучним Спасом (Преображенням Господнім). Тому в храмах освячують мед та яблука, а пасічники кроплять свяченою водою вулики, щоб комахи добре перенесли холоди.

Професійний день пасічників в Україні є офіційною подією. Згідно з Указом Президента Леоніда Кучми святкується щорічно 19 серпня, починаючи з 1997 р. Мед в Україні цінують за його цілющі властивості та відмінний смак. У цей день в багатьох містах України проходять медові ярмарки.

Яблучний Спас

У цей день відзначається описана в Євангеліє подія, коли Ісус прийшов до трьох своїх найвідданіших учнів – Петра, Івана та Якова, – і явив їм свою божественну велич.

У народі це свято відоме як Яблучний Спас. До кінця серпня в Україні дозрівають яблука, а на пасіках з’являється багато меду. У давні часи вважалося, що до Другого Спаса не можна збирати урожай яблук. У народне свято 19 серпня наші предки несли до церкви для освячення кошик з яблуками, медом, горіхами, виноградом.

У це народне свято існує багато повір’їв, пов’язаних з яблуками. Вважається, що власники яблунь при зборі врожаю обов’язково повинні поділитися з близькими, щоб дерева завжди добре плодоносили. 19 серпня обов’язково потрібно з’їсти яблуко з медом (бажано освячене) для міцного здоров’я і Божого благословення.

На свято 19 серпня наші предки готували різні страви з яблук – пироги, варення, компоти, оладки. Також запікали яблука з медом і горіхами в печі. Вважалося, що на столі обов’язково мають бути страви з яблук, і ними потрібно пригостити рідних. А ось м’ясо в це свято не готували, і домашніх м’ясних тварин не забивали.

Існує повір’я, що якщо 19 серпня невістка пригостить свекрів яблучною стравою, то налагодить з ними добрі стосунки.

Що не можна робити 

На Спас не можна прибирати в будинку, займатися важкою фізичною працею, робити ремонт. Але в цей день можна працювати в саду і на городі, а також закривати консервацію на зиму.

Невдалий день для весілля і вінчання.

Оскільки продовжується Успенський піст, не можна їсти м’ясо, молочні продукти, яйця і рибу.

19 серпня вважається великим гріхом вбивати комах і павуків.

Не можна в цей день заздрити і бажати зла знайомим людям, мстити і шкодити, чинити на зло, інакше все недобре повернеться до вас бумерангом.

Якщо в ніч з 18 на 19 серпня приснився поганий сон, то не можна його нікому розповідати, інакше він збудеться.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Павук сидить на павутині на відкритій місцевості – до спекотної і сухої погоди, сліз з павутини – до дощу.
  • Якщо на землі багато свіжих кротових нір, то погода найближчими днями буде мокрою.
  • Який день сьогодні, таким буде січень. Якщо пішов дощ, то другий місяць зими буде сніжним, а якщо похолодало, то і в січні похолодає. Також погода на Яблучний Спас відповідає погоді на Покрову.
  • Чим вищі мурашники, тим холодніше буде взимку.
  • Якщо в річці вода стала холодною, то бабине літо в цьому році буде коротким і прохолодним.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Лев, Спас, Людвіг, Феоктист.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 19 серпня. Писали, про фільми, які показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Дізнавайтесь головні новини Кривого Рогу та України першими на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

Нагору