Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи вистачить бензину в Україні на зиму: прогноз Сергія Куюна

Чи буде взимку в Україні стабільна ситуація з пальним? На це питання відповість директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн. Експерт зазначив, що в Україні не прогнозують дефіцит пального, але можуть бути ризики, з якими треба буде розібратися. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

За словами експерта, на ринку України пальне взимку буде. Сергій Куюн підкреслив, що тригером підготовки до цього періоду стало те, що росіяни намагаються заблокувати постачання пального морем. Йдеться про блокаду кораблів, яку роблять окупанти. При цьому йдеться не тільки про українські, але й про румунські та молдавські порти.

Сергій Куюн пояснив, що це все значить. По-перше, трейдери закуповують додаткові опціони у румунській Констанці. Тобто, йдеться про прямий вихід в море. Також трейдери шукають пальне вже за межами Туреччини (яка вважається найбільшим покупцем російських нафтопродуктів). Сам же Куюн рекомендує шукати пальне й за межами Болгарії, оскільки та імпортує пальне напряму з росії.

За словами експерта, в Україні вже склала “два іспити” в ситуації з пальним. Перший був тоді, коли наприкінці минулого року почалися блекаути, а також улітку. Через проблеми з електроенергією в Україні була складна ситуація з пальним (враховуючи, що чимало громадян використовували генератори, які заправляти треба якраз бензином). Ці проблеми та ризики, на думку Куюна, все ще зберігаються.

“Ситуація із забезпеченням пальним наразі виглядає найбільш упевнено, ринок перманентно перебуває у стані профіциту та має всі можливості для збільшення імпорту як з півдня, так і з півночі. Тому Україна буде з пальним. Насамперед це наслідок високої конкуренції та незначного впливу держави. На жаль, у галузях з високою державною участю та регулюванням не все так гарно”, – зазначає експерт.

Що про дефіцит пального кажуть в уряді?

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль раніше казав про те, що в нашій державі не прогнозують дефіцит пального. За словами голови уряду, в нашій державі та на європейському ринку ситуація доволі спокійна. При цьому він додав, що ситуація постачань дизельного пального та бензину, то все відбувається стабільно та без проблем.

Раніше ми розповідали, що в Україні вкотре зростуть ціни на паливо. Писали, що Україна вироблятиме ядерне паливо, аби звільнити ринок ЄС від російського.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

 

Нагору