Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Зарплату вчителів в Україні можуть підняти до 40 тисяч гривень: при яких умовах

Міністерство освіти України готує докорінну реформу освіти, яка розпочнеться у 2024 році. Вона передбачає підвищення оплати праці вчителів після Перемоги до 40 тис. грн, а також сертифікацію вчителів, скорочення мережі шкіл, підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя, обмеження перебування директорів шкіл на посаді. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та матеріали Національної (не)конференції EdCamp Воля 2023, що відбулась наприкінці червня,  зміна принципів нарахування заробітної плати вчителям — один з дев’яти ключових потоків діяльності МОН, розповів міністр освіти і науки Оксен Лісовий. На його думку, рівень заробітної плати вчителів має залежати від багатьох параметрів: рівня кваліфікації, реальних досягнень. А от кількість років, які людина пропрацювала вчителем, — зовсім не основний показник, як було раніше.

“Зараз ми на етапі дизайнування трансформацій у сфері освіти, — пояснив він — Це нагадує, як перед зведенням будівлі створюють дизайн-проєкти. Вже маємо політичну волю, розуміємо, скільки це буде коштувати, і здатні знайти джерела фінансування для забезпечення трансформації. Зараз ми на етапі дизайнування трансформацій у сфері освіти, — сказав посадовець. 

Велика комплексна реформа у, яку анонсував міністр, почнеться у вересні, — розповів народний депутат, член Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин.

“Зарплата вчителів після перемоги обговорюється в розмірі 40 тис. грн. Цю суму я не вигадав, не взяв зі стелі. За нею — підрахунки. Але це не популістське легке рішення, адже за ним підуть і болючі, складні наслідки: сертифікація вчителів, скорочення мережі шкіл, «поріг» входу в професію (підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя), обмеження перебування директорів шкіл на посаді. У нас найнижча кількість годин на ставку серед країн Європи для вчителів — 18. Тож обговорюється перехід до 36 годин (це будуть не лише «горлові», а й підготовка до занять). А тому ніхто не зможе брати півтори ставки”, – сказав народний депутат.

Підвищення оплати праці буде пов’язане з оптимізацією штату школи та мереж шкіл.

Органи самоврядування мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування мережі шкіл з урахуванням вимог законодавства до ліцеїв, — розповів народний депутат, член Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук. — А засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року повинні забезпечити створення ліцеїв та оснащення матеріально-технічною базою, обладнанням, доступом до інтернету, на конкурсних засадах відібрати вчителів та керівників ліцеїв”.

Виникла проблема, яка закладена в законодавстві: реорганізувати школу в сільській місцевості, ліквідувати, змінити тип нині можна лише за правилами, що встановлені статтею 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Лише після громадського обговорення проєкту рішення засновника, який оприлюднено за рік до прийняття відповідного рішення. До профільного комітету ВР надійшло чимало пропозицій зменшити цей термін. Пропонують різні варіанти: півроку, 4 місяці, 2 місяці.

“Це слушна думка, але треба зважити ризики. Засновник може, наприклад, у травні оприлюднити рішення, а у вересні школа починає надавати послуги лише на початковому та базовому рівнях освіти. І тоді дев’ятикласники ризикують піти на канікули зі сподіванням перейти у своїй школі в 10-й клас, а у вересні його вже не буде. Усе це доведеться врахувати, вносячи зміни до Закону «Про повну загальну середню освіту”, – каже Роман Грищук.

Урядовці запевнили: хоча до перемоги вільних коштів на значне підвищення зарплати не буде, йдеться не про якісь гіпотетичні часи, не про порожню обіцянку. Підготовка реформи вже розпочалась.

Наразі розмір зарплат педагога залежить від ставки, доплат та надбавок. Згідно з даними Міністерства освіти, середня зарплата молодого вчителя складається з:

  • Посадового окладу — 5699 грн (з грудня 2021 по грудень 2023 року).
  • Надбавки за вислугу років — 627 грн (10% для молодих вчителів).
  • Надбавки за престижність праці – 1254 грн.
  • Винагороди за сумлінну працю — 522 грн.
  • Допомоги на оздоровлення при наданні щорічної відпустки — 522 грн.
  • Інших надбавок, таких як класне керівництво, перевірка зошитів тощо — 1 379 грн.

Отже, середня заробітна плата молодого вчителя без стажу роботи складає 10 574 грн. Вчитель вищої категорії в Україні має посадовий оклад 7 001 гривні. Середня заробітна плата разом з доплатами та надбавками з грудня 2021 року по грудень 2023 року у вчителя вищої категорії становить 13 759 гривень.

Раніше Інформатор писав про те, що українські школярі можуть завантажити книги для навчання з електронної бібліотеки, та про те, як захистити дітей у кіберпросторі.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору