Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

16 серпня: що відзначають у світі та в Україні, які існують традиції, звичаї та заборони

16 серпня, відзначають Всесвітній день повітряних зміїв, День чоловічої краси, День «Справжнє кохання назавжди». Православна церква вшановує пам’ять Чудотворця Антонія Римлянина і преподобного Ісаакія Далматського. У народі відоме свято під назвами Антон-віхровій, Ісаакій-малинник.

Які існують прикмети погоди та що не можна робити 16 серпня, – розповість Інформатор.

Всесвітній день повітряних зміїв

Повітряні змії (ще їх називають «літуни» або «кайти») — це найстаріші з відомих літальних апаратів, які на протязі тисячоліть використовувалися людьми з різною метою — щоб задобрювати богів, доставляти повідомлення, підіймати в небо прапори, прогнозувати погоду, надсилати радіосигнали. Сучасні повітряні змії використовуються здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт, але важливо пам’ятати, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків. Доказом того, що повітряні змії досі викликають цікавість та захоплюють людей в різних країнах, є особливе свято — Всесвітній день повітряних зміїв, який щороку відзначають 16 серпня.

День чоловічої краси

16 серпня щорічно проводиться День чоловічої краси або День догляду за собою для чоловіків.

Цей день вперше стали проводити в Америці у 2007 році. Ініціатором заснування та спонсором проведення свята виступила компанія American Crew, яка спеціалізується на виробництві чоловічих товарів для догляду за собою.

Надворі XXI століття і, здається, в ньому не повинно бути стереотипів, які стосуються догляду чоловіків за своєю зовнішністю, але ці забобони існують. Причина стереотипів криється у старій суспільній думці, що справжній представник сильної половини людства повинен бути трохи красивішим, ніж первісна людина, не повинен плакати, проявляти емоції, та ще вдягатися мусить непримітно. Багато років на чоловіків, які не відповідали цим стереотипам, навішували кліше та ярлики.

День «Справжнє кохання назавжди»

День справжнього кохання назавжди (True Love Forever Day) – це свято любові, особлива подія, яка щороку припадає на 16 серпня. Це день, присвячений святкуванню концепції справжнього кохання, почуття, що долає всі бар’єри і триває вічно.

День справжнього кохання назавжди присвячений коханню. Це день, щоб висловити і відсвяткувати любов, яка пов’язує людей разом, будь то романтичне кохання, сімейна любов або дружба. Цей день слугує нагадуванням про силу любові та радість, яку вона приносить у наше життя.

День справжнього кохання назавжди – це не лише про романтичне кохання; це про всі форми любові, які витримують випробування часом. Це день вшанування зв’язків, які роблять життя осмисленим і радісним.

Для пар цей день може бути нагадуванням про їхні зобов’язання один перед одним. Це можливість поміркувати про пройдений шлях і зазирнути у майбутнє, сповнене любові та взаєморозуміння.

Любов – це універсальна емоція, яка виходить за межі культурних, географічних і соціальних кордонів. День “Справжнє кохання назавжди” відзначає цю універсальність і заохочує людей до спілкування з іншими, незалежно від відмінностей.

Антон-віхровій

В Антонів день часто дув потужний вогкий вітер, який свідчив про швидке наближення осені. Часто погода в цей день була схожа на осінню і нагадувала хліборобам, що пора закінчувати з прибиранням сіна.

У це народне свято в садах дозрівали калина, черемха і малина. Жінки присвячували день збору ягід і приготування консервації з них. А на кущах малини і смородини в цю дату обривали листя і засушували, щоб взимку заварювати смачний чай.

У народне свято 16 серпня жінки проводили обряд на привернення щастя. Для цього брали три види смородини – червону (на успіх), чорну (на захист від зла) і білу (на сімейне щастя), і варили з них компот. Напоєм пригощали всіх домочадців.

А чоловіки в свято 16 серпня оглядали льох і комору, і готували до зберігання зерна і консервації. При необхідності приміщення фарбували, обкурювали полином для відлякування мишей, замінювали гнилі дошки.

Що не можна робити 

За давніми прикметами, в цей день не можна проводити прибирання в домі, інакше в гаманці буде порожньо. Також не можна виносити з дому сміття, щоб не винести разом з ним своє щастя і благополуччя.

Лінуватися і байдикувати в цей день також не варто, інакше не буде щастити в справах.

Оскільки ще триває Успенський піст, не можна їсти м’ясо, молочні продукти і яйця.

Не варто в цей день сваритися з рідними, згадувати минулі образи і конфліктувати – навіть невелике з’ясування відносин може вилитися в скандал.

Невдалий день для вінчання і весілля.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Південний вітер дме – до холодної зими, західний – до спекотного вересня.
  • Якщо дата випадає на молодик, то в цьому році буде багатий урожай зернових.
  • Яка погода сьогодні, такий буде жовтень.
  • Хмари витягнулися в одну лінію на горизонті – до сильного вітру.
  • Якщо кури або качки почали сильно линяти, то скоро похолодає.
  • Кішка весь день ховається в тепле місце – до похолодання.
  • Якщо по повітрю літає павутина, то погода в найближчі дні буде спекотною.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 16 серпня та про погоду на 16 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору