Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які операції в Україні роблять безкоштовно: спростовуємо міфи

Серед українців існує декілька міфів про те, що за хірургічне втручання треба платити чималі гроші. Дехто вважає, що безплатно роблять операції тільки військовим, чи що грошей не треба платити виключно за нескладні процедури, чи про те, що складна операція по кишені далеко не кожному. 

Ці міфи з посиланням на Національну службу здоров’я України спробує спростувати Інформатор.

Виявляється, що Програма медгарантій покриває операції. Це передбачено пакетами “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” http://surl.li/huocc та “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня” http://surl.li/jpnmf. Останній пакет передбачено для пацієнтів, які потребують нескладних хірургічних операцій, які можливо виконати лише у стаціонарі і не можливо – в умовах поліклініки.

Пацієнтам при потраплянні в стаціонар задля оперативного втручання гарантуються комплекс необхідної медичної допомоги. Це стосується не лише ургентних (невідкладних) операцій, а й планових. Безоплатними є всі операції, незалежно від складності.

Пацієнт не повинен платити за анестезію. В закладах, які мають договір із НСЗУ, анестезія включена в послугу хірургічної операції та покривається Програмою медичних гарантій. Незалежно від того, планова це операція чи ургентна, а також при інших втручаннях.

Для того, щоб зробити планову операцію безоплатно, потрібно обрати лікарню, яка має договір з НСЗУ за пакетом “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” чи “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня” та мати направлення сімейного або особистого лікаря.

У повідомленні наголошується: “Якщо у вас або у ваших лікарнях неправомірно вимагають сплатити вартість операції – залишайте скаргу НСЗУ. Оператор контакт-центру за номером 16-77 розповість, як це зробити”.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні буде працювати електронний рецепт на наркотичні ліки, та про те, що в Україні антибіотики будуть відпускати тільки за електронним рецептом.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору