Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Калинів день: які події відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити 11 серпня

11 серпня, відзначають День кінетичного піску, День пісочниці. Православна церква 11 серпня вшановує пам’ять мученика Калинника Кілійського з Візантії. У народі відоме свято під назвами  Калинник, Калинів день.

Хто сьогодні відзначає іменини та які існують традиції та заборони, – розповість Інформатор.

День кінетичного піску

Оригінальний кінетичний пісок – це пластичне і чарівне видовище, яке не залишить байдужим жодну дитину. Головною відмінністю іграшки є відсутність прилипання до одягу та шкіри. Пісок не розлітається та залишається у тій формі, яку придумала дитина.

Щорічне свято відзначається завдяки Spin Master – провідній компанії зі створення різних дитячих іграшок.

Головне у святі – це популяризація безпечної та веселої альтернативи звичайному піску.

Калинів день

Наші предки в народне свято Калинника шанували однойменне дерево. Калинниками називали пироги з калиною, а також ранкові морози, які часто бували в цьому місяці і псували врожай на полях. Люди вірили, що птахи передчувають настання холодів і вже готуються відлітати на південь.

У свято 11 серпня збирали ягоди калини і готували з них пироги, вареники, компоти, варення. Українці завжди з величезною повагою ставилися до калини. Це дерево оспівується в багатьох народних піснях і часто зустрічається в українській вишивці. Для міцного здоров’я і гарного самопочуття в цю дату потрібно з’їсти жменю ягід калини.

Дівчата в цю дату вмивалися калиновим соком, щоб бути молодими і красивими. А юнаки для сили і сміливості обіймали стовбур калини. Рубати калину 11 серпня вважається великим гріхом.

Народне свято 11 серпня вважається дуже вдалим для збору врожаю огірків, помідорів, кабачків, соняшнику. Любителі грибів в цей день можуть зібрати в лісі повні відра, а пасічники зберуть багато меду. А ось для риболовлі день вважається невдалим.

Що не можна робити 

Категорично заборонено в цей день зрубувати калину, обрізати гілки на ній і обривати листя. Також не можна зривати з неї ягоди, якщо не впевнені, що частина з них не згниє. Беріть стільки врожаю, скільки можете з’їсти і приготувати.

Невдалий день для фінансових справ, великих покупок, планування сімейного бюджету. Такі дії накликають проблеми з грошима. Однак скупитися і відмовляти у фінансовій допомозі в цей день теж не варто.

Не починайте нові справи і не беріться за важливу роботу сьогодні.

Поганою прикметою для сімейних відносин в цей день вважається лаятися, згадувати старі образи, вередувати, ображатися через дрібниці, зривати злість на близьких.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо день видався спекотним і сонячним, то вся перша половина вересня буде теплою.
  • Ранковий туман 11 серпня віщує поганий урожай меду на пасіках.
  • Багато ягід і горіхів вродило – до холодної зими.
  • Якщо на калині вже почервоніли ягоди, то зима буде сніжною і морозною.
  • Якщо вранці з’явилася роса на траві і до обіду висохла, то скоро погода стане спекотнішою.
  • Мало грибів в лісі – до суворої зими.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Михайло, Костянтин, Данило, Анатолій, Олексій, Серафима.

Раніше ми розповідали, що подивитися у кінотеатрах Кривого Рогу. Писали, про гороскоп на 10 серпня та про погоду на 10 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору