Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

10 серпня – Прохоров день: які події відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити

10 серпня, відзначають Всесвітній день лева, Міжнародний день біодизеля. Православна церква вшановує пам’ять апостолів від 70-ти Прохора, Пармена, Стефана і ще 4 святих. У народі відоме під назвами Прохори-Пармени, Прохоров день.

Які існують традиції та прикмети погоди 10 серпня, – розповість Інформатор.

Всесвітній день лева

Всесвітній день лева відзначають щорічно сьогодні у всьому світі. Незважаючи на те, що ці тварини – символ сили та величі вони потребують нашого захисту. Єдиним, хто у природі посягає на простір лева, є людина. Через наступ цивілізації, мисливські території диких звірів скорочуються, а відтак зменшується кількість представників цього виду.

За наших часів у дикій природі леви збереглися в національних парках Африки і Північно-Західної Індії. І залишилось всього менше 20 тисяч особин.

Міжнародний день біодизеля

10 серпня – Міжнародний день біодизеля. 10 серпня 1893 року було вперше запущено двигун на паливі, основою якого було арахісове масло. Тепер цей день відзначається як неофіційне екологічне свято – Міжнародний день біодизеля.

Свято засновано екоактивістами задля популяризації екологічної альтернативи мінеральному паливу. Біодизель виробляють із рапсу, сої, кокосової та пальмової олії. Також перспективним матеріалом вважають водорості. Екологічність такого палива у тому, що воно має знижені викиди кіптяви та вуглекислого газу. Також воно не шкодить тваринам та рослинам, не псує ґрунти та швидко розпадається у воді, що мінімізує забруднення довколишнього середовища.

Біодизель має переваги навіть для тих, кого мало турбують екологічні питання, – через дуже малий вміст сірки біопаливо має високі змащувальні характеристики та продовжує життя двигуна.

Наразі виготовлення біопалива нормативно затверджено у 48 країнах світу, включаючи США, Японію, Канаду, Індію тощо.

Прохоров день

Наші предки в це народне свято шанували і благословляли ковалів і несли їм предмети для заточування, а також частування. Майстрів ковальської справи дуже поважали в Київській Русі. Цю професію увічнювали в прізвищах. Досі в Україні багато людей з прізвищем Коваль і Ковальов.

Чоловіки, які самі вміли точити, в народне свято 10 серпня заточували серпи, коси, лопати та інший інвентар. Вважалося, що нечисть і злі духи бояться гостро наточених предметів.

Дата 10 серпня здавна вважається дуже невдалою для торгівлі. У цей день люди намагалися нічого не купувати і не продавати, інакше гроші будуть витрачені даремно.

На городі і в полі 10 серпня займалися оранням землі, викопуванням картоплі, збором врожаю груш і яблук. Дата вважається вдалою для збору грибів – в серпні можна збирати маслюки, підберезники, сироїжки, білі гриби. При цьому важливо щоб грибник був у гарному настрої.

У свято 10 серпня особливо корисними вважаються груші. У цей день обов’язково варто з’їсти свіжу грушу для міцного здоров’я. Також з груш 10 серпня готують консервацію.

Що не можна робити 

День вважається дуже невдалим для торговців і продавців. Не рекомендується влаштовувати ярмарки і розпродажі, призначати важливі угоди. Не варто обмінювати одні товари на інші, оскільки будь-який обмін буде невигідний для вас. Підвищується ризик обману, шахрайства, отримання неякісних послуг.

Також в цей день не варто робити великі покупки. Куплені речі прослужать недовго і не принесуть радості.

Не можна давати і брати гроші в борг, інакше до кінця року будете в боржниках.

Поганий день для переїзду і зміни місця роботи.

У цей день не можна хвалитися своїм заробітком і покупками, інакше наврочите себе. Також не можна скаржитися на своє життя, інакше проблем стане ще більше.

Не можна збирати овочі, фрукти, ягоди і гриби в поганому настрої. Такий урожай буде несмачним і не буде довго зберігатися.

Невдалий день для весілля – в шлюбі буде багато конфліктів.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Вранці туман стелиться над землею – до гарної погоди, а якщо піднімається вгору, то буде дощ.
  • Якщо вже дозріли груші, то осінь буде ранньою.
  • Хмари високо пливуть – до ясної і сухої погоди.
  • Якщо вранці на траві видно багато роси, то день буде сонячним і спекотним.
  • Пішов дощ, але немає вітру – негода затягнеться надовго.
  • Якщо пройшов дощ, то в лісі буде багато грибів.
  • На деревах не видно жовтого листя – до пізньої осені і затяжного бабиного літа.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Анастасія, Антоніна, Василь, Олена, Юхим, Іван, Ірина, Мойсей, Микола, Павло, Прохор, Юліан.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 10 серпня та про погоду у Кривому Розі на 10 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору