Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ю.Вілкул: У складний військовий час допомагаємо підприємцям з розвитком власної справи

Гранти на відкриття бізнесу та створення нових робочих місць.  Міська влада Кривого Рогу у партнерстві з Центром зайнятості та Ощадбанком вже  провела понад 350 зустрічей, тренінгів, воркшопів з майже 1300 потенційними учасниками грантових програм. 

У 2023 році вже 36 суб’єктів господарювання міста отримали гранти від держави на суму 28 млн. грн. Створено 105 нових робочих місць.

Головною державною грантовою програмою для стимулювання бізнесу в умовах війни є урядовий проєкт «єРобота», що  включає програми мікрогрантів на відкриття чи розвиток власного бізнесу «Власна справа», грантів на створення й розвиток переробних підприємств «Новий рівень».

Із переможцями грантової програми, які отримали кошти та вже проводять підприємницьку діяльність поспілкувався  в. о. міського голови Юрій Вілкул.

«Дуже важливо підтримати малий та середній бізнес. Це не лише внесок у зміцнення  економіки міста, але, в першу чергу, робочі місця. У цей надзвичайно складний час людям потрібна робота і саме на це спрямовані грантові програми. Напрямки підприємництва, в яких заявники можуть реалізувати себе: відкриття об’єктів з надання побутових послуг, закладів ресторанного господарства, виробництво продуктів харчування, роздрібна торгівля продовольчими товарами. В свою чергу, ми  надамо  фахову консультацію та підтримку  з оформленням документів», – зазначив Юрій Вілкул.

Віталій Черевко та Ірина Козакова відкрили свої підприємства у Металургійному районі. У Віталія магазин побутової хімії «Clean Lab»,а Ірина – керівник центру раннього розвитку «Мудрик».

Дізнавшись про програму «єРОБОТА» за проєктом «Своя справа», Віталій прийняв рішення взяти  участь у проєкті. У жовтні 2022 року зареєструвався як суб’єкт господарювання за напрямом діяльності – інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах та подав  розроблений бізнес- план із заявою на участь в проєкті. Отримавши позитивну відповідь та кошти в розмірі 250 тис. грн. Віталій Валерійович в березні 2023 року відкрив магазин побутової хімії вітчизняного виробництва на розлив «Clean Lab», працевлаштував 2 найманих працівників та планує взяти ще  двох в процесі розвитку бізнесу.

Віталій Черевко сказав: «До того, як прийшов в бізнес, я працював інженером з охорони праці. Досвіду підприємницької діяльності взагалі не мав. Коли почала зароджуватися ідея створення свого напрямку в бізнесі, то обрали побутову  хімію. Потім відпрацьовували  питання щодо отримання  коштів на відкриття справи, було багато  варіантів. Один із них – взяти  кредит. Але на той момент, це було на початку війни, йшли   запеклі  бої, кредити не давав жоден  банк.  Через деякий час ми  дізналися про  те, що у нашій країні є можливість отримати  грантову підтримку від  держави і  за рахунок цього почати  свою діяльність у сфері  бізнесу. Ми  звернулися  до місцевих органів самоврядування, які нас консультували, допомагали у цій  сфері.  У грудні 2022  року ми отримали грантові  кошти і у березні  вже цього  року відкрили магазин. Маємо багато перспектив розвитку, плануємо відкриття наступних  точок, розробляємо власну  франшизу».

Ірина також поділилася досвідом участі у  грантовій державній програмі. Центр розвитку  «Мудрик» розрахований для дітей від 1 до 10 років за різними освітніми програмами. Грантові кошти  на розвиток свого бізнесу підприємець  отримала  на початку січня 2023 року. Закупила  спортивний дитячий комплекс, телевізор, ноутбук, теплову вітрову завісу.  Ірина взяла на роботу 1 найманого працівника.

Міська влада Кривого Рогу проводить системну роботу з підтримки малого та середнього бізнесу. Допомагає погашенням відсотків по кредитам тим підприємцям, які створюють нові робочі місця; суб’єкти господарювання, які використовують нерухоме майно комунальної власності (крім великого бізнесу) у 2022 році звільнені від сплати орендної плати, а з січня 2023 року звільнення рівня сплати становить 50%; скасована плата за користування місцями розташування зовнішньої реклами на об’єктах комунальної власності. Також, при партнерстві місцевої влади й бізнесу для релокованих підприємств з інших регіонів України запропоновано 31,9 тис. кв.м площі комунальних об’єктів  і  50,9 га на території об’єктів добувної, металургійної та переробної промисловості.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору