Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: За час війни Кривий Ріг став прихистком для понад 80 тисяч жителів 15 областей України. Для підтримки людей відкриваємо також гуманітарні хаби – у партнерстві з Бахмутським районом створили консультативно-координаційний центр

Голова Ради оборони Кривого Рогу  Олександр Вілкул, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Юлія Костюніна та голова Бахмутської районної державної адміністрації Сергій Кальян відкрили консультативно-координаційний центр підтримки населення «Бахмутський район єднає» у Саксаганському районі за адресою проспект Гагаріна, 27.

Також, підписано меморандум про співпрацю між міською владою Кривого Рогу та Бахмутською РВА.

У Кривому Розі  проживає понад 3000 внутрішньо переміщених осіб із Бахмутського району, а загалом,  місто прийняло 80 тисяч внутрішніх переселенців з різних регіонів України. 

«Кривий Ріг з початку  цієї великої війни прийняв вже більше 80 тисяч переселенців. Десь половина – з Херсонщини, 30% – з  Донбасу та   ще  20%  – з 15 областей нашої України. У нас  створено  декілька  центрів  з  підтримки переселенців  «ЯМаріуполь» та «Кривий Ріг. З Бахмутом у серці», також  гуманітарні  хаби діють для  мешканців з Херсонщини. Сьогодні ми відкриваємо  вже третій центр підтримки для переселенців з Донецької області. Ми  надаємо не лише продукти харчування, одяг, тут і медична, психологічна і соціальна допомога. Турбуємося про  людей похилого віку, а також  дітей. Намагаємося робити все, щоб ті, хто до нас приїхав розуміли – українці  завжди допоможуть українцям», – наголосив Олександр Вілкул.

Сергій Кальян, голова Бахмутської райдержадміністрації подякував за затишну атмосферу та можливість відкрити консультативно-координаційний центр підтримки цивільного населення. «До початку повномасштабної агресії на території Бахмутського району проживало близько 220 тисяч населення. Станом на тепер, згідно з останніми списками, залишилося трохи більше  30 тисяч чоловік. Тому Донецькою обласною державною адміністрацією і нашою адміністрацією було прийнято рішення про створення таких центрів у місцях, куди найбільш згуртовано переїхали жителі нашого району. Нас дуже тепло зустрів Кривий Ріг і ми щиро вдячні за всебічну підтримку!», –  сказав Сергій Кальян.

Робота Центру спрямована на вирішення питань соціального захисту: забезпечення житлом і сприяння зайнятості, надання психосоціальної, гуманітарної, медичної, правової допомоги, тощо

У рамках відкриття консультативно-координаційного центру в. о. міського голови Юрій Вілкул та голова Бахмутської райдержадміністрації Сергій Кальян підписали Меморандум про співпрацю між Бахмутською райдержадміністрацією та Криворізькою міською радою для надання допомоги ВПО. Серед напрямків роботи: проведення спільних заходів (семінарів, тренінгів, лекцій, конференцій тощо), надання експертної, консультативної та іншої необхідної допомоги при проведенні спільних благодійних, інформаційних та просвітницьких заходів; залучення партнерських та донорських організацій проєктів міжнародної гуманітарної допомоги.

Юлія Костюніна, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації зазначила: «Ситуація у Донецькій області  залишається складною. Тут найбільша кількість обстрілів на добу зі всієї України. І була лише одна доба за весь період війни, якщо мене не підводить  пам’ять, коли б з початку війни  у Донецькій області ніхто не загинув. Тому, відкриття таких центрів є дуже важливою підтримкою для наших внутрішньо переміщених осіб. Як ви знаєте, вже більше року триває загальнообов’язкова евакуація з Донецької області. Ми бачимо таку тенденцію – наші громадяни не хочуть далеко від’їжджати від своїх домівок і більшість із них осідає у Дніпропетровській області, яка є сусідньою. Майже 200 тисяч чоловік, тільки офіційно,  зареєстровано на Дніпропетровщині.

У Кривому Розі ми відкрили третій центр. Це дуже потрібно  для наших громадян. Тут вони можуть поспілкуватися зі своїми сусідами, знайомими, підтримати один одного. Такі центри допомагають  їм соціалізуватися, тут  ведуть прийом  працівники соцзахисту, центру зайнятості, Пенсійного фонду та інших структур. Ми дуже вдячні  керівництву Кривого Рогу за  увагу, теплий прийом, оперативність та допомогу у створенні  консультативно-координаційного центру».

На відкритті центру мешканці Бахмутського району мали можливість долучитись до майстер-класу з нетрадиційної техніки малювання «Моє рідне місто». Малеча та дорослі створили прекрасні роботи, навіяні спогадами про рідний край. Ця творчість тепер прикрашатиме хаб «Бахмутський район єднає».

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору