Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 липня – День української державності: хто відзначає іменини, яке народне свято, прикмети погоди та заборони

28 липня, відзначають День української державності, День хрещення Київської Русі. Православна церква вшановує пам’ять київського князя Володимира Великого, який хрестив Київську Русь. У народі відоме свято під назвами Кирик і Уліта, Володимир Великий, День хрещення Русі.

Народні прикмети традиції та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

День української державності

День Української Державності сьогодні відзначається в Україні вдруге. Недаремно для свято обрано дату хрещення Русі, щоб ще раз вказати на глибоке коріння нашої державності та давні традиції державотворення.

Свято встановлено Указом президента України Володимира Зеленського від 24 серпня 2021 року, який було підписано під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України. Також передбачалося, що День української державності мав стати вихідним днем.

Проте наразі у святкові дні, згідно зі статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», встановлено інші правила на період дії воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів. Тож 28 липня, на День української державності, українці будуть працювати, як у звичайний робочий день.

День хрещення Київської Русі

У цей день православні християни вшановують пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира, який хрестив Київську Русь у 988 році.

Це державне свято в Україні. Офіційний статус воно отримало в 2008 році завдяки відповідному указу президента. Офіційно свято називається День хрещення Київської Русі-України. У 2023 році відзначається 1035-а річниця цієї події. У День хрещення Русі-України у храмах ПЦУ проводяться богослужіння на честь Володимира Великого.

 Кирик і Уліта або Володимир Великий

Володимир Святославович канонізований як рівноапостольний святий і визнаний національний героєм України. Також він відомий встановленням союзу з Візантією. В Україні 28 липня відзначають День Хрещення Київської Русі.

Ще в цей день вшановують святих Кирика і Іулітту з Римської імперії, які померли за Христа в часи гонінь на християн.

Це народне свято в давні часи вважалося серединою літа. Вважалося, що сонце в свято 28 липня світить особливо яскраво і безжально. Спека стояла в самому розпалі, а також починався період літніх гроз.

Народне свято 28 липня в давні часи вважалося одним з найстрашніших в році. У цей день всі селяни, особливо жінки, утримувалися від роботи в саду, в полі і на городі. Вважалося, що у того, хто продовжить працювати сьогодні, почнеться мор худоби і птахи перестануть нестися.

Також в цей побоювалися знаходження під сонцем. Вважали, що в цей день сонце світить безжально і збільшується шанс отримання сонячних опіків. А якщо в сонячну погоду працювати на вулиці, то можна отримати сонячний удар.

Свята Уліта вважається заступницею жінок. У день її шанування жінкам рекомендується більше відпочивати.

Народжені 28 липня за знаком зодіаку Леви. Іменинники цього дня дуже розумні і спостережливі. У них хороша пам’ять. Такі люди легко вирішують будь-які проблеми і дають хороші поради. У сім’ї вони хочуть бути головними і встановлювати свої правила. Не вміють програвати і важко приймають невдачі.

Що не можна робити 

У цей день не варто працювати на вулиці, жати хліб і збирати урожай, інакше підвищується ризик захворіти. В першу чергу ця заборона стосується жінок, особливо вагітних. Також в цю дату не можна засмагати, оскільки підвищується ризик отримати сонячні опіки.

У свято 28 липня крім роботи на вулиці також не можна займатися будь-якою важкою фізичною працею, ремонтом, прибиранням. По можливості варто влаштувати собі вихідний.

Загалом 28 липня небажано починати нові справи.

Не варто в цей день робити необдумані і емоційні покупки, особливо якщо мова про дорогі речі, інакше вони прослужать недовго і не принесуть радості.

Не скаржтеся на своє життя сьогодні, інакше проблем стане ще більше.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в день Володимира пішов дощ, до він буде йти ще 7 днів. Але якщо після дощу з’явилася веселка, то скоро погода покращиться.
  • Якщо вранці пішов дощ, то до обіду він закінчиться.
  • На липі листя пожовкло – до ранньої осені.
  • Чим спекотніше в цей день, тим холодніше буде грудень.
  • Коники і цикади голосно скрекочуть – до негоди.
  • Якщо бджоли і метелики різко ховаються під дах або під дерева, то скоро піде дощ.
  • Південний вітер подув – до ясної і спекотної погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Антоній, Гавриїл, Юліан, Стефан, Сара.

Раніше ми розповідали, що прогнозують зірки для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали, що вранці та вдень очікується сильний дощ у Кривому Розі 28 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору