Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Кривий Ріг отримав запрошення на вступ від потужної європейської інституції, створеної за ініціативи Ради Європи

Міська влада Кривого Рогу отримала запрошення на вступ до Європейської асоціації місцевої демократії (ALDA). Це глобальний альянс органів місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства, заснований у 1999 році за ініціативою Ради Європи. 

До Асоціації входять понад 300 членів з 45 країн (переважно місцеві та регіональні органи влади). За 24 роки діяльності ALDA розробила та надала допомогу в реалізації понад 500 проєктів розвитку громад, залучивши майже 25 мільйонів громадян.

Серед головних завдань цієї європейської організації – впровадження кращих європейських практик управління громадами для забезпечення стійкого розвитку, в тому числі шляхом отримання фінансування на реалізацію проєктів від міжнародних структур. Обсяги допомоги, яку отримали члени організації, обчислюються десятками мільйонів євро.

Після початку повномасштабної агресії росії проти України ще одним напрямком роботи ALDA стало надання допомоги українським регіонам. Для цього ALDA, як член Альянсу за відбудову України Комітету Регіонів ЄС, на Генеральній асамблеї у травні 2022 року в Страсбурзі об’єднала зусилля європейських органів та регіонів-членів організації для надання ефективної підтримки Україні. 

«Через ефективність та прозорість в реалізації спільних проєктів ми отримали довіру від наших міжнародних партнерів, коло яких розширюється. На регіональному рівні ми зміцнюємо стосунки з Європою, разом рухаємося до нашої спільної Перемоги», – сказав голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул.

У листі, адресованому міській владі Кривого Рогу, генеральний секретар ALDA Антонелла Валморбіда зазначила, що завдяки вступу міста до ALDA громада Кривого Рогу отримає можливість обміну передовим досвідом з розвиненими регіонами Європи та підтримку в розробці стратегій сталого розвитку, європейської інтеграції, громадських ініціатив та багато іншого. В організації зазначили, що Генеральна асамблея ALDA ухвалила рішення про звільнення Кривого Рогу від сплати членських внесків на період війни. 

«Ми дивимось в майбутнє разом з нашими європейськими партнерами», – сказав заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Мілютін. Він зазначив, що позитивні сигнали від них щодо активізації співпраці з Кривим Рогом підкреслюють правильність стратегії міської влади Кривого Рогу та Ради оборони міста під керівництвом Олександра Вілкула.

«Співпраця з європейськими міжрегіональними організаціями Європи дає місту суттєву підтримку під час війни та створює нові можливості під час повоєнного відновлення», – підкреслив Мілютін.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору