Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День парашутиста та День Гаврила Літнього: що відзначають у світі, прикмети погоди та що не можна робити 26 липня

26 липня, відзначають, День парашутиста, День дяді та тьоті, День «В один голос». Православна церква відзначає свято 26 липня Собор архангела Гавриїла. Він вважається хранителем Божого знання. У народі відоме свято під  назвами Гаврило Літній, Степан-Савваїт.

Які народні прикмети та заборони існують 26 липня, – розповість Інформатор.

День парашутиста

26 липня кожного року в Україні відзначається неофіційне професійне свято – День парашутиста (скайдайвера). Таку подію було започатковано у 1930 році.

Парашут – це спеціальний пристрій для незагрозливого спуску з великої висоти. Скайдайвінг – екстремальний авіаційний спорт, що полягає в стрибках, польотах та виконанні різноманітних трюків на парашуті.

Винахідником парашута визнано Леонардо да Вінчі, котрий намалював ескізи цього пристрою ще у 1485 році. Британський парашутист Адріан Ніколас довів цей факт у 2000 році, побудувавши парашут за малюнками да Вінчі та здійснивши на ньому успішне приземлення. Парашут у сучасному вигляді з’явився завдяки Луї-Себастьєну Ленорману під кінець 18 сторіччя.

День дяді та тьоті

Щорічно 26 липня відзначається маловідоме, але дуже позитивне сімейне свято – День дяді та тьоті (Aunt and Uncle Day ). Подія активно святкується в США, Мексиці й Колумбії.

Ця подія – родинне свято, що вшановує та відзначає унікальні стосунки, які ми маємо з нашими тітками та дядьками. Ці дні присвячені вшануванню любові, веселощів, сміху та неймовірних спогадів, які наші тітки та дядьки приносять у наше життя. Цей день дає можливість висловити нашу вдячність цим особливим членам сім’ї, які часто займають надзвичайне місце в наших серцях.

Тьотя та дядя – це близькі родичі для своїх племінників, вони нерідко беруть безпосередню участь у вихованні. Роль дяді та тьоті в багатьох випадках недооцінена.

День «В один голос»

Щорічно 26 липня світ відзначає маловідому, проте важливу подію – День «В один голос». Цей день почав відзначатись з 1996 році за ініціативою духовних діячів.

Метою Дня «В один голос» є залучення людства до мирного співіснування, духовне об’єднання усіх країн планети методом спільного читання Універсальної Конвенції Миру у визначений час – о шостій годині за всесвітнім часом.

Гаврило Літній

Протягом всієї Біблії він являється різним людям і відкриває їм різні одкровення. Саме Гавриїл повідомив Діві Марії, що у неї народиться син Божий. Архангелу Гавриїлу моляться про допомогу в прийнятті непростого рішення.

Також в цей день вшановують пам’ять християнського богослова Степана Савваїта з Палестини. Йому моляться представники інтелектуальних професій і студенти.

Наші предки вважали день Гавриїла дуже вдалим для збору жита і пшениці. Говорили, що архангел Гавриїл допомагає хлібу дозріти. Найбільше в цей день побоювалися типових для кінця липня дощів, згубних для врожаю.

Це народне свято в давні часи повністю проводили в полі. На сінокіс виходили жителі всього села, а наприкінці роботи порівну розділяли сіно між усіма, хто брав участь у жнивах.

У народне свято 26 липня проводили ритуал на вдалий сінокіс. Для цього наші предки брали шмат хліба і клали за пазуху, поки не дійдуть до поля. На полі випічку клали в тому місці, де починали працювати, і тричі над нею хрестилися. Вважали, що після такого обряду зерно буде запашним і надовго збережеться. Після роботи хліб згодовували худобі.

За звичаєм, найперший сніп сіна жала старша жінка в сім’ї. Такий сніп називали іменинним і ховали в недоступному місці під іконою. Його не чіпали аж до Покрови Пресвятої Богородиці, і тільки на Покрову давали в їжу худобі.

Народжені 26 липня за знаком зодіаку Леви. За характером вони дуже горді і вперті. Рідко прислухаються до чужих порад, але із задоволенням повчають інших. Люблять подорожувати і заводити нові знайомства. Вони мають гарне почуття стилю в одязі та інтер’єрі кімнати.

Що не можна робити 

26 липня категорично заборонено нешанобливо ставитися до хліба, викидати його залишки, змітати крихти на підлогу. Залишки випічки краще згодувати звірам і птахам.

Не варто в цей день байдикувати, відкладати роботу і довго спати, інакше в справах не буде успіху. Також 26 липня не можна скупитися, якщо близькі про щось просять.

Не брешіть, не розпускайте чутки і не перебільшуйте свої заслуги в цей день, інакше обман пізніше обов’язково розкриється.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода сьогодні суха, то осінь буде погожою і теплою.
  • Риби плавають великим косяком – до гарної погоди.
  • Якщо небо покрилося хмарами, але квіти не закрилися, то дощу не буде.
  • Вишня повністю дозріла – осінь буде ранньою.
  • Чим більше ягід на калині з’явилося, тим морозніше і сніжніше буде зима.
  • Темні хмари в цей день віщують зміну погоди.
  • Побачити коника на землі або на асфальті – до спекотної і вологої погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Анна, Мирослава, Юхим, Антон, Степан, Юліан.

Раніше ми розповідали, що сьогодні прогнозують зірки усім знакам Зодіаку. Писали, що сьогодні очікується сонячний день у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору