Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україна має повернути жінок-біженок з за кордону: чому це необхідно

За даними ООН на червень 2023 року, за кордоном наразі 6,3 мільйона біженців з України, які виїхали з 24 лютого 2022 року. Здебільшого це жінки та діти. Україні дуже важливо повернути із-за кордону жінок назад на батьківщину, адже це може стати ключовим фактором для відновлення її економіки.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та агентство Bloomberg, якщо не вдасться повернути частину з них назад, це може призвести до втрати Україною приблизно 10% свого довоєнного ВВП, або близько 20 мільярдів доларів щороку. Це перевищує пакет допомоги від ЄС у розмірі 14 мільярдів доларів щорічно.

За даними Bloomberg, український коефіцієнт народжуваності вже був низьким до війни (1,2), і після повномасштабного вторгнення ситуація стала ще гіршою. До того ж брак необхідних кадрів може негативно позначитись і на планах післявоєнної відбудови країни.

За даними Міністерства економіки України, країні не вистачає 4,5 мільйона працівників та підприємців, необхідних для досягнення цієї мети. Тому наразі повернення жінок разом з їх дітьми на батьківщину стало пріоритетним завданням українського уряду, заявили у Мінекономіки виданню.

Чим довше біженці від війни тримаються якомога далі, тим менша ймовірність, що вони повернуться. Так, підсумовує видання, багато біженців, ймовірно, з часом знову переїдуть в Україну. Проте чим довше триває війна, тим їм буде важче повернутися.

Раніше Інформатор писав про те, що українка з неповнолітніми доньками мало не стала жертвою торговців людьми та про те, що мешканець Дніпропетровської області продавав дівчат у рабство за кордон.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору