Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ю. Вілкул: Незважаючи на складнощі, разом з експертами працюємо над проєктами термомодернізації у лікарнях, дитячих садках, школах

В. о. міського голова Юрій Вілкул провів робочу нараду щодо розгляду питання термомодернізації закладів охорони здоров’я міста. Присутнім була презентована програма «Впровадження енергосервісних контрактів для термомодернізації бюджетних установ».

«Незважаючи на складнощі, спричинені війною, ми продовжуємо жити, працювати заради майбутнього нашого міста, людей. Для Кривого Рогу надзвичайно важливим є питання скорочення витрат на теплопостачання на об’єктах комунальної власності, бюджетних закладах та установах. Сьогодні ми розглядаємо термомодернізацію закладів охорони здоров’я та підвищення енергоефективності. Це дасть можливість не тільки створити комфортні умови для медиків та пацієнтів, а й суттєво зекономити енергоресурси. Відповідно, зекономлені кошти підуть на модернізацію теплогенеруючих підприємств та розвиток інфраструктури нашого міста», – зазначив Юрій Вілкул, в.о. міського голови.

У Кривому Розі в рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку триває робота в напрямку реалізації інвестиційного проєкту «Підвищення енергоефективності громадських будівель у Кривому Розі», до якого включено 36 бюджетних закладів –  дитячі садки, школи. Практичну реалізацію заходів на об’єктах в рамках проєкту очікується розпочати у 2023 році.

Разом з тим, місто зацікавлене у залученні й інших інвестиційних ресурсів за напрямком підвищення енергоефективності будівель бюджетних закладів. Одними із привабливих для міста механізмів залучення інвестицій є кошти приватних інвесторів – енергосервісних компаній (ЕСКО), без залучення додаткового фінансування з бюджету міста.

Попередньо відібрано 15 об’єктів охорони здоров’я (лікарні), які будуть запропоновані потенційним енергосервісним компаніям.

Програма ЕСКО передбачає впровадження комплексу енергоефективних заходів на об’єктах задля досягнення найвищого рівня економії споживання енергетичних ресурсів. Серед таких заходів розглядаються: утеплення стін, горища, установлення індивідуальних теплових пунктів.

На нараді виступив Олексій Корчміт, голова правління ГО «Українська Асоціація енергосервісних компаній», експерт проєкту Програма розвитку ООН, який сказав: «Вкладені інвестиції енергосервісна компанія (ЕСКО) повертатиме за рахунок зменшення бюджетною установою витрат на оплату за енергетичні ресурси. Після робіт бюджетні установи менше споживатимуть енергоресурсів і відповідно менше витрачатиметься бюджетних коштів на оплату комунальних послуг.

Важливо, що бюджетні зобов’язання щодо повернення коштів ЕСКО наступають лише після того, як встановлено факт досягнення економії, передбаченої енергосервісним договором. Тобто, якщо в результаті енергоефективних заходів не вдалось досягнути економії, то ЕСКО не отримує оплати. Таким чином, ЕСКО повністю бере на себе фінансові ризики і відповідальність за реалізацію проєкту з підвищення енергоефективності. Я вважаю, що з такою фаховою, високопрофесійною командою, яка працює у Кривому Розі, ми найближчим часом зможемо оголосити тендер на залучення інвесторів для проведення термомодернізації- щоб встигнути завершити всі заходи до нового опалювального сезону, які нададуть економію в 40-60% споживання теплової енергії».

«Ми готові до ефективної співпраці. Для нас є надзвичайно важливим успішне впровадження енергосервісних контрактів на об’єктах охорони здоров’я»,- підкреслив Юрій Вілкул.

КП “Інститут розвитку міста Кривого Рогу”

Нагору