Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День дачника, День китів та дельфінів, День чудової бабусі: що відзначають 23 липня в Україні та світі

23 липня неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є свята цікаві та свято церковне. З ним пов’язана низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Щоліта любителі провести вихідні у будиночку на свіжому повітрі відзначають своє свято День дачника. День для такого свята – 23 липня – обрано не випадково. Саме у розпал літа повним ходом ведуться садові роботи на городі. Дача є важливою частиною життя багатьох українців. Під час повномасштабного вторгнення росії в Україну саме дачі стали “гарантом продовольчої безпеки” для багатьох українських родин. Адже овочі, які вони там вирощують, дозволяють суттєво скоротити витрати на продукти та урізноманітнити харчування сім’ї.

Щорічно 23 липня наша планета відзначає Всесвітній день китів і дельфінів. Кити поєднують в собі зовнішні характеристики риби, при цьому у них є легені, вони виношують і народжують дитинчат. Китоподібні мають найбільші розміри серед тварин: наприклад, синій кит (блакитний кит) в дорослому стані досягає середньої довжини тіла 25м (найбільші – до 33м) і маси 90−120т.

Дельфін – найрозумніше китоподібне, яке входить в десятку найбільш високорозвинених тварин планети. Дельфіни можуть врятувати потопаючу людину, можуть лікувати від різних хвороб за допомогою «спілкування». Існує близько 40 видів дельфінів. Більшість з них живуть в мілководних районах океанів, а деякі живуть в річках. Дельфіни – м’ясоїдні тварини і дуже полюбляють рибу, кальмарів та ракоподібних. 260-фунтовий (117-118 кг) дельфін з’їдає близько 33 фунтів (14-15 кг) риби в день.

Як і люди, дельфіни Азовського та Чорного морів сильно постраждали через російсько-українську війну. Багато них загинуло від звуків вибухів, витоків нафти та підірвалися на мінах.

Головна мета цього дня полягає в залученні уваги громадськості і світової влади до питань захисту всіх морських ссавців.

А ще 23 липня святкують День чудової бабусі. Саме той день, коли ви можете сказати своїй бабусі, яка вона насправді приголомшлива, найдорожча, найприємніша бабуся на світі.

Бабусі нескінченно люблять і дорожать своїми сім’ями. Вони багато пережили у своєму житті, але не дивлячись на всі свої болі та проблеми, у більшості бабусь позитивний настрій і дивовижна енергія, якими вони діляться з тими, хто їх оточує.

В День чудової бабусі ми вшановуємо всіх жінок певного віку, незалежно від того, є вони бабусями чи ні. Не всі жінки стають бабусями. Навіть ті, хто ними став, вже не обов’язково вписуються в традиційні поняття. Цей день закликає всіх жінок продемонструвати свій стиль бабусі й пишатися тим, яким він є.

23 липня православні вшановують пам’ять преподобного Антонія Печерського. Святитель мав талант чудотворення. зціляв хворих, передбачав події. А в народі його прозвали Громоносцем, тому що 23 липня зазвичай була літня гроза, по якій передбачали врожай.

Що не можна робити

  • Лаятися, сваритися і навіть підвищувати голос до крику. Такою поведінкою можна накликати на себе і близьких біду.
  • Гуляти біля водойм, де багато ряски – там, за повір’ями, живуть русалки, які можуть потягти на дно.
  • Стригти волосся.
  • Одягати брудний одяг. Це може привести до хвороб.

Народні прикмети

  • Сонце пригріє – все дозріє.
  • Висока і крута веселка – до вітру.
  • Якщо по небу пливуть білі або кругленькі хмари, то дощу не буде.
  • Павуків майже не видно – до мінливої погоди.

Іменини святкують: Олександр, Антон, Данило, Петро, Аполлінарія.

Раніше Інформатор писав про гороскоп на 23 липня та про погоду на 23 липня.

Альона Свірідова

Нагору