Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Медики без зарплати: на страйк криворізьких відреагували у Верховній Раді

Нещодавно у Кривому Розі медики чотирьох лікарень вийшли страйкувати, через затримку зарплат. Медики Криворізької міської лікарні №7 декілька місяців не отримують зарплатню.

На ситуацію відреагував Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, – передає Інформатор.

“До мене звернулися медичні працівники Криворізької міської лікарні №7 та регіональні ЗМІ із закликом про допомогу. У закладі через дії генерального директора, що містять ознаки зухвалої корупції та зневаги до трудового колективу, відбувається ганебна неприпустима ситуація – співробітники залишилися без зарплати, що змусило людей вийти на вулицю з акцією протесту… Беру ситуацію під особистий контроль та спрямую усі передбачені законом повноваження народного депутата на те, щоб працівники закладу нарешті отримали важко та чесно зароблені кошти”, – пообіцяв Радуцький.

 Для розуміння цієї проблеми потрібно нагадати засади медичної реформи.

В межах медреформи медичні заклади стали автономними. Керівництво закладу саме визначає, куди витрачати отримані кошти. Відповідає за виплату зарплати безпосередньо керівник медичного закладу. Тому вкрай важливо, щоб генеральний директор був ефективним менеджером.

За даними НСЗУ, за надані послуги Криворізька міська лікарня №7 отримала кошти в повному обсязі. Держава передбачила для збиткових медичних закладів спеціальний пакет дофінансування. Минулого року за цим пакетом Криворізька лікарня №7 отримала 17 млн грн. Але цьогоріч заклад з невідомих причин не подавав документи на дофінансування. Генеральний директор Петро Стародубцев запевняв НСЗУ, що гроші знайде.

Середньомісячна зарплата за 1 квартал 2023 року у Криворізькій міській лікарні №7 наступна: керівники 112 тис. грн, керівники структурних підрозділів – 24,6 тис. грн, лікарі – 33,1 тис. грн, середній медичний персонал – 18,1 тис. грн, молодший медичний персонал – 9,3 тис. грн.

Бачимо, що переважна більша частина фонду зарплат йде на зарплату керівника та його заступників. Більше того, генеральний директор щомісяця (дані за 1 квартал) виписував собі захмарну премію – фактично подвоював сам собі зарплату.

Влітку міська влада провела аудит роботи Криворізької міської лікарні №7. Генеральний директор написав заяву на звільнення. Фактично він залишив лікарню у боргах, а працівників – без зарплати за декілька місяців.

“Направляю депутатські звернення голові Обласної військової адміністрації, НСЗУ, МОЗ та до правоохоронних органів. Повідомлю про те, які відповіді отримаю та чи заплатили працівникам лікарні кошти”, – пообіцяв Радуцький.

Мітинг лікарів у Кривому Розі

Раніше Інформатор повідомляв, що зарплата вчителів в Україні може підвищитися до 40 тисяч гривень. Також ми писали, чи вплине низька зарплата під час війни на майбутню пенсію.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору