Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

21 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

21 липня, відзначають Міжнародний день нездорової їжі. Церква цього дня вшановує Казанську ікону Божої Матері, а також трьох святих, на ім’я Прокопій. У народі відоме свято під назвами Прокопій-жнець, Літня Казанська.

Традиції, прикмети погоди та заборони дня, – розповість Інформатор.

Міжнародний день нездорової їжі

Нездорову їжу часто називають «пустими калоріями». Вона навантажує наш організм надмірною кількістю жиру, цукру й солі, при цьому містить дуже мало харчових волокон, вітамінів і мінералів. Саме такими прийнято вважати цукерки, гамбургери, солодкі напої, кондитерські вироби, картоплю фрі та інші звабливі перекуси. Є багато інформації про шкідливість нездорової їжі, тож останнім часом дедалі більше людей виключають її зі свого раціону. Проте існує особливий день у році, який називається Міжнародним днем нездорової їжі. Він щороку відзначається 21 липня і цього дня можна дозволити собі відійти від правил здорового харчування та побалувати смакові рецептори чимось некорисним, але смачним.

Щодо Міжнародного дня нездорової їжі – про його походження немає конкретних фактів. Можна припустити, що це свято було вигадане людиною чи групою людей, які  довгий час дотримувалися принципів здорового харчування та зрештою захотіли виділити єдиний день у році для того, аби згадати смак некорисної їжі без відчуття провини та відчутної шкоди для здоров’я.

Цього дня можна насолоджуватися солодкими й солоними смаками, жирними стравами та навіть газованими напоями. Можна купити свої улюблені цукерки, а також кекси чи печиво, посидіти перед телевізором з тарілкою пончиків або попкорну.

Літня Казанська

Свято 21 липня вважається найспекотнішим в році.

У це народне свято наші предки старанно працювали в полі. 21 липня починали жати жито. Вважалося, що для багатого врожаю і вдалого сінокосу в цей день потрібно зробити 9 снопів і поставити на поле. Щоб швидше впоратися, на роботу запрошували всіх рідних і сусідів, а потім також і їм допомагали. Під час роботи наші предки затикали собі за пояс кілька колосків, щоб поперек не болів.

На роботу в полі брали з собою наїдки і напої. Після роботи розкладали серед поля хліб, яйця, пироги, вареники, пиво. Пригощав усіх трудівників господар поля.

Перший зібраний сніп сіна наші предки пов’язували і ставили в кутку будинку. Його зберігали недоторканим аж до жовтня, до Покрови Пресвятої Богородиці, і тільки потім згодовували домашній худобі. Вірили, що якщо зберегти перший сніп до Покрови, то тварини матимуть міцне здоров’я і хороший апетит.

До цього дня встигає чорниця, а також дозрівають перші абрикоси. Жінки присвячували цей день збору ягід і фруктів, і приготуванню консервації.

Свято сьогодні, 21 липня, здавна вважається небезпечним через розгул лихоманок. Ризик захворіти значно підвищується, тому не варто перебувати на протязі і мокнути на вулиці.

Народжений 21 липня за знаком Зодіаку – Рак. Це дуже кмітлива і спритна людина, яка може знайти виходить з будь-якої важкої ситуації. Вона дуже цікавий співрозмовник. Віддана рідним і близьким, але нових друзів заводить рідко, оскільки мало кому готова відкрити душу.

Що не можна робити

Жінкам в цей день не можна лаяти своїх дітей при сторонніх, розповідати дитячі секрети і висміювати емоції, інакше з підрослою дитиною постійно будуть конфлікти.

Не варто починати нові справи, вирушати в поїздку і підписувати довгострокові контракти, інакше заплановане не збудеться. Зате день підходить для планування.

Лінуватися, байдикувати і відкладати повсякденні справи 21 липня теж не можна, інакше буде боліти спина.

У цей день не можна нешанобливо ставитися до дерев, рубати їх і обривати листя просто так. Також день не підходить для санітарної обрізки – рани на рослинах будуть довго гоїтися.

21 липня не купайтеся у відкритих водоймах, або хоча б не відпливайте на глибоководдя.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в лісі дозріла дика чорниця, то можна прибирати жито на полях.
  • Бджоли стали злішими і частіше жалять – до посилення спеки.
  • Яка погода сьогодні, такою вона буде і на початку серпня.
  • Чим більше на калині ягід з’явилося, тим морознішою буде зима.
  • Солов’ї продовжують співати – до поганого врожаю.
  • Листя винограду скручуються в трубочку – до сильної спеки.
  • Кішка не хоче гуляти і сидить вдома  – до погіршення погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела сьогодні святкують: Андрій, Віктор, Данило, Дмитро, Прокопій.

Раніше ми розповідали, що пророкують зірки всім знакам Зодіаку на сьогодні. Писали, про прогноз погоди у Кривому Розі на 21 липня та які прем’єри показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору