Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: Разом із американськими фахівцями ми працюємо над тим, щоб у Кривому Розі поштовх отримала сфера інновацій та технологій

Від ідеї до успішного бізнесу, який працює на користь громади. Відомий американський фахівець з фінансових інструментів інвестування Чарльз Вайтхед у Кривому Розі провів ряд робочих зустрічей з керівництвом міста, представниками промислових підприємств, молодими підприємцями та мотиваційну сесію з напрямку інноваційної діяльності. 

За сприяння  виконкому Криворізької міської ради, Ради оборони міста та  КП «Інститут розвитку міста» Кривий Ріг відвідав засновник  «EO Business Incubators»  Чарльз Вайтхед. За його підтримки в Україні діє екосистема підтримки інноваційних проєктів та стартапів. Кривий Ріг  стає частиною  цієї великої  екосистеми. 18 липня у виконкомі міськради відбулася зустріч керівництва міста з відомим фінансистом, керівниками промислових підприємств та командою криворізької стартап-школи. 

Також, Чарльз Вайтхед провів у Криворізькому національному університеті мотиваційну лекцію на тему «Становлення сучасних лідерів інновацій: Україна – №1 у світі технологічних стартапів».

Чарльз Вайтхед сказав: «Кривий Ріг має міцний промисловий потенціал. Це – місто, у якому є велика технологічна база і він має всі можливості, щоб розвиватися. Мені дуже подобаються міста України, у мене була можливість відвідати 15 міст. Мій дядько з Пітсбургу і Кривий Ріг нагадує мені його. Пітсбург був важким промисловим містом, але він трансформувався у високотехнологічне місто  і я бачу,  що Кривий Ріг робить такі ж кроки. У Кривого Рогу дуже сильна наукова складова. І як науковець я відчуваю що тут є багато ідей і є з чим працювати. Я ставлю за мету залучити якомога більше студентів до наукових розробок, які у подальшому могли  б трансформуватися в успішні стартапи».

Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул сказав: «Програма, яку презентує Чарльз Вайтхед, є унікальною можливістю для наших молодих підприємців отримати доступ до світових менторів та практичного досвіду підприємництва. Це буде стимулом для розвитку їхніх ідей та допоможе здійснити їхні мрії. Розвиток цієї галузі дасть змогу створити нові робочі місця, забезпечити економічне зростання міста, постійно впроваджувати інновації та технології, поліпшувати імідж Кривого Рогу для подальшого залучення інвесторів та, найголовніше, – розвивати саме інноваційне підприємництво. Що, в свою чергу, спонукає молодих та креативних підприємців розглядати Кривий Ріг як місце для розвитку своїх інноваційних ідей та створення власних компаній на території міста».

Робота інкубатора стартапів у місті є кроком у майбутнє, спрямованим на створення сприятливих умов для підтримки підприємництва та розвитку Кривого Рогу.

Переваги для міста:

– створення робочих місць – це залучає талановитих спеціалістів та сприяє збереженню людського потенціалу у місті;

– забезпечення економічного зростання міста – успішні стартапи стають новими та інноваційними гравцями на ринку, сприяючи економічному зростанню. Вони створюють робочі місця, залучають інвестиції та стимулюють розвиток інших галузей міста, що сприяє загальному економічному прогресу;

– впровадження інновацій та технологій – розвиток стартапів сприяє впровадженню нових інновацій та технологій в місто. Це допомагає покращити якість продуктів та послуг, що пропонуються місцевими підприємствами, та підвищити їх конкурентоспроможність на ринку;

– поліпшення іміджу міста та залучення  інвесторів – інвестиції у міську інфраструктуру, підприємців та інші зацікавлені сторони сприяють розвитку міста та забезпечують додаткові ресурси для його подальшого розвитку;

– розвиток інноваційного підприємництва – розвиток стартапів сприяє розширенню інноваційного підприємництва в місті. Це спонукає молодих та креативних підприємців розглядати місто як місце для розвитку своїх інноваційних ідей та створення власних компаній у Кривому Розі.

Вигоди для бізнес-середовища міста:

-стимулювання підприємницької активності;

– посилення партнерських зв’язків;

-розвиток інноваційного підприємництва.

У розмові з гостем в. о. міського голови Юрій Вілкул підкреслив: «Ми працюємо на упередження і вже зараз – в умовах воєнного стану, створюємо умови, які сприятимуть розвитку інноваційного екосистеми в нашому місті. Прагнемо залучити іноземні інвестиції, забезпечити доступ до наукових розробок та підтримати стартапи на кожному етапі їхнього розвитку. Співпраця з Чарльзом Вайтхедом та його командою у контексті впровадження інноваційних практик та розробки  стратегії для розвитку стартапів, дасть суттєвий поштовх для розвитку Кривого Рогу. Разом, використовуючи найсучасніші технологічні досягнення  ми зможемо змінити «обличчя» нашого  міста».

У Кривому Розі з 2020  року діє школа стартапів, це – спільний проєкт  виконкому Криворізької міськради, Інноваційного холдингу «Sikorsky Challenge», КП «Інститут розвитку міста», Криворізького національного університету та  Академії гірничих наук України. Навіть в надскладних умовах воєнного стану школа не закрилася і цьогоріч  у квітні стартував новий сезон. Було набрано близько 60 вихованців.  Протягом двох місяців  досвідчені викладачі навчали молодь інноваційному підприємництву та практиці запуску стартап-кампаній з урахуванням світових тенденцій та українських реалій, формуванню бізнес-кейсів проєктів та створенню прототипів бізнес-продуктів, в онлайн режимі.  На сьогодні вже підготовлено 17 нових проєктів.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу”

Нагору