Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Дефіцит дитячих антибіотиків в Україні: чому він виник

Малі діти хворіють. На жаль, це факт, який добре знають і батьки, і лікарі. Антибіотики – це одні з тих ліків, які часто призначають педіатри маленьким пацієнтам. Але, як виявилося, їх зараз в аптеках недостатньо.

Чому виник дефіцит розповість Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна.

Як виявилося, серед причин зникнення з аптек важливих дитячих антибіотиків, таких як Цефодокс, Аугментин es та інших, є ажіотаж на рецептурні препарати, який виник напередодні введення е-рецептів, а також відсутність зацікавленості аптечних мереж у цих ліках у літній період.

В “Аптеці доброго дня” кажуть, що більшість запасів антибіотиків розкупили ще напередодні запуску продажів за електронним рецептом з 1 квітня. Напередодні введення е-рецептів люди кинулися в аптеки скуповувати ліки про запас, через що продажі зросли в 3-3,5 рази.

“Тоді масово розбирали ліки, кому вони потрібні, та кому ні, “про запас”. Нові партії надходили дуже невеликі. Тому рано чи пізно препарати закінчилися. Коли будуть нові постачання – неясно. У нас такої інформації поки що немає”, — розповіли в аптечній мережі.

Директор з маркетингу та продажу фармкомпанії “Алкалоїд Київ” Артем Матвєєв в коментарі Інформатору зазначив, що причина дефіциту полягає ще й в тому, що цього року було складно розрахувати плани продажу і виробництва.

“Значна частина дітей залишила територію України. Ті, хто залишився, були максимально роз’єднані і не заражали один одного інфекціями. Від цього відштовхувались у прогнозах під час планування. Але реальність виявилася іншою. Діти за фактом перебували поза спілкуванням 2 ковідних роки і вже 1,5 роки війни, дитячий імунітет знизився, і навіть найменший контакт з інфекцією призводить до захворювання та поширення. Тому потреба в антибіотиках виявилася вищою за очікувану”, – розповів Матвєєв.

Голова профільного об’єднання ФармРада Олена Пруднікова каже, що проблема може бути й у тому, що аптеки просто втратили інтерес до дитячих антибіотиків.

“Після запуску продажів антибіотиків строго за рецептом багато аптек переглянули свої плани із закупівель. Нікому не цікаво заморозити чималі кошти у товарі, оборотність якого різко впала. А із дитячими антибіотиками саме така ситуація. Продаються вони лише за рецептом, влітку піку захворюваності немає, тобто масового попиту на ліки не спостерігається. Тому аптеки і не поспішають закуповуватись неходовим зараз товаром. Вважають за краще вкладати вільні гроші в більш затребувані ліки. Тим більше, що «зайвих» грошей аптеки зараз не так багато. Практично у всіх впали обсяги продажів, багато хто навіть знижує зарплати фармацевтам”, — пояснила Пруднікова.

Голова ФармРади прогнозує, що поступово ситуація з антибіотиками вирівнюватиметься і повністю стабілізується, швидше за все, до осені. При цьому асортимент може скоротитися.

“Братимуть по кілька позицій ліків, що мають найбільший попит, а не триматимуть повну лінійку “для вибору”, — додала Пруднікова.

Раніше Інформатор писав про те, як отримати рецепт та необхідний препарат безкоштовно та про те, що в Україні запрацює електронний рецепт на наркотичні ліки. 

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору