Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Мешканцям Дніпропетровської області радять підготуватися до можливої аварії на ЗАЕС

Через загрозу підриву ворогом Запорізької АЕС, у Криворізькому районі провели навчання з ліквідації наслідків радіаційного забруднення. Також мешканців закликають мати вдома запас води та їжі тривалого зберігання у герметичних пакетах. А ще скласти до «тривожної валізи» найнеобхідніше.

Повідомляє Інформатор з посиланням на ДніпрОДА.

«Ворог не має ані совісті, ані здорового глузду. Загроза існує. До цього треба ставитися серйозно, але спокійно. Завчасно підготуватися. Скласти власний план першочергових дій», – зазначив начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Очільник області додав: якщо аварія станеться, негайно будуть запущені плани реагування. Їх відпрацювали на навчаннях.

Подбати про запаси найнеобхіднішого 

Фахівці радять заздалегідь підготувати скотч, плівку, цупку тканину. Аби у разі радіаційного викиду швидко герметизувати свій будинок. Закрити всі щілини й вентиляційні отвори.

Варто подбати й то те, аби вдома було вдосталь засобів гігієни. Зокрема, миючих засобів, мила, шампуню. А ще герметичні пакети, змінний одяг та взуття.

Не завадить і радіоприймач на батарейках або акумуляторах. Він стане в нагоді, якщо виникнуть перебої з електрикою, інтернетом, зв’язком.

Про всяк випадок краще підготувати й респіратори, бахіли, захисні рукавички, дощовики.

Обов’язково – запас їжі та води на три дні. Усе герметично запаковане.

Що покласти до «тривожної валізи»

Потрібно зібрати й найнеобхідніше для можливої евакуації. Найперше, документи та їх копії, гроші, одяг, взуття, вологі серветки, продукти та воду. Треба додати й аптечку. Тим, хто має хронічні захворювання – тижневий запас ліків.

Звичайно, кожен такий екстрений набір може доповнюватися. Кожен має складати його під власні потреби.

Наплічник або валізу треба щільно обмотати плівкою. Це вбереже від радіаційного забруднення їх вміст. А ще суттєво полегшить дезактивацію на санітарних постах.

Начальник ОВА наголосив, що в разі аварії на ЗАЕС зона забруднення залежатиме від багатьох чинників. Серед них – інтенсивність викиду та напрямок вітру. Тож найперша рекомендація – бути у підвалі або будинку, закривши всі вікна, двері та щілини. Слухати офіційну інформацію та виконувати вказівки. Якщо буде потрібно приймати йодид калію чи евакуюватися – про це оголосять.

Нині на Дніпропетровщині радіаційний фон у нормі. Показники постійно моніторять.

Пам’ятка. Що необхідно мати в разі радіаційної небезпеки

Раніше Інформатор повідомляв, що мешканців деяких громад Криворізького району, закликають записуватися на евакуацію. Також ми писали, як звучить сигнал радіаційної небезпеки.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору