Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Каховське водосховище перетворюється на річку, – українські науковці

Науковці Українського гідрометеорологічного інституту обробили спектрозональні знімки території Каховського водосховища. Вони дозволяють виокремити площі, залиті водою, від суходолу та зробити деякі дослідження. За результатами досліджень науковців – Каховське водосховище перетворюється на річку.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Національну академію наук України.

По спектрозональним знімкам видно, що Каховське водосховище осушене на глибину 10 метрів. Водночас показані залишкові водойми. Але вони мілкі, тому запас води в них невеликий і вони можуть швидко пересохнути.

Також помітно, що значна частина площі водосховища має світло-коричневий колір, який характерний для сухої поверхні. Таким чином, значна частина водосховища вже не тільки позбавлена води, але й фізично висохла.

Сумарна площа водної поверхні Каховського водосховища станом на 20 червня становить 509,23 км2. Це менше, ніж аналогічні дані 3-денної давності – 17 червня ця площа становила 655 км2. Таким чином, за три дні площа водосховища скоротилася ще на 22%. Відповідно, тепер вкрито водою лише 24% його площі від початкового рівня станом на 5 червня.

Наразі, йде формування відновлення русла річки Дніпро. Тож, більша частина водосховища у засушливий період року пересихатиме, у вологий – наповнюватиметься водою.

Саме руслові процеси – формування чіткого русла, відділення від нього і висихання залишкових водойм – визначатимуть деградацію водосховища. І по суті, залишається не «площа водосховища», а площа русла.

Раніше ми розповідали, що водопостачання Кривого Рогу на 70% залежить від Каховського водосховища. Писали, що при подальшому падінні рівня води перекачування її із Каховського водосховища у Південне, від якого подається вода на 70% Кривого Рогу, стане неможливою.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

 

 

Нагору