Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Дві третини Кривого Рогу може залишитися без води: коли почнеться критичний період

Після руйнування Каховської ГЕС та обмелення водосховища без дніпровської води залишилося понад 550 тисяч містян та мешканців околиць. У транзитному «Південному» водосховищі води зберігається трохи більше, ніж на місяць через те, що влада міста тримала його повним, розуміючи ризики. Чи можуть ці люди зовсім не мати воду та коли очікувати на найтяжчий період?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на голову ради оборони Кривого Рогу Олександра Вілкула, найбільш критичний період – вересень-жовтень. Зараз гарантії по термінах – без наявності труб, насосів та інших матеріалів – дати не зможе ніхто.

У такому випадку влада міста планує такі дії:

  1. Відпрацьовується технічне рішення, яким чином «проштовхувати» карачунівську воду на північ міста при відключенні Центрально-Міського та інших районів міста, які отримують воду з Карачунів. Якщо вийде, то режим роботи буде такий: один день – одна половина міста з водою (Південь), другий день – інша половина міста з водою (Північ). На жаль, це рішення неможливе для Інгульця (немає дотику карачунівської води з водою з «Південного»).
  2. Буде розвезення води цистернами та іншими ємностями. Наразі відпрацьовується, де можна залучити їх додатковий обсяг.

За словами Вілкула, з Карачунівського водосховища вода подається на Центрально-Міський повністю, Металургійний, Саксаганський (до автовокзалу та Артема) райони та селище, Мирівське.  Решта міста – це «Південне».

При  цьому навіть “щасливим” районам доведеться економити, оскільки  карачунівську воду “проштовхують” якнайдалі на північ, щоб зменшити споживання з «Південного».

З метою економії запроваджується:

  • максимальне зниження подачі води на промислові підприємства;
  • заборона роботи мийок;
  • заборона поливу зі шлангів (до речі, зараз найбільша проблема щодо витрати – приватний сектор, який намагається поливати цілодобово);
  • зниження тиску на житловий сектор, робота водоканалу з 22.00 до 05.00 тільки в режимі циркуляції.

На жаль, зниження тиску води призводить до її відсутності на верхніх поверхах. У такому разі необхідно набирати воду на нижніх та дзвонити у Водоканал і на гарячу лінію 15-20, щоб у дворі зробили колонку, в якій можна набирати воду (вже зроблено понад 170). В тих будинках, які ближче до насосної, тиск на верхніх поверхах буде вищим, ніж у тих, що стоять від неї далі.

Раніше Інформатор писав про те, що через підрив Каховської ГЕС в Україні можуть зрости ціни, та про те, що низка населених пунктів Дніпропетровської області через підрив Каховської ГЕС залишилася без води.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору