Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Через підрив Каховської ГЕС в Україні можуть зрости ціни

Підрив Каховської ГЕС може негативно вплинути на рівень інфляції в Україні. Адже знищено врожай на  затоплених територіях, що безумовно привиде до зростання ни них ціни. Та й підприємства, які його переробляли, опинилися під водою.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на голову Нацбанку України Андрія Пишного, через здорожчення овочів зросте рівень цьогорічної інфляції.

“За першими оцінками Національного банку, цей теракт зумовить додатковий внесок до цьогорічної інфляції на рівні близько 0,3 відсоткових пункти через ускладнення роботи низки підприємств та часткову втрату врожаю, передусім овочів” – сказав він.

Як заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук: “втрати врожаю овочів оцінюються приблизно у 5%, оскільки частка підтоплених площ на підконтрольних територіях порівняно невелика, хоча, зрозуміло, що може знизитися врожайність”,

Крім того, позначиться підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване повернення довоєнного рівня оподаткування на ринку пального.

За словами Пишного, “довгострокові руйнівні ефекти від підриву Каховської ГЕС є безпрецедентно масштабними, проте повністю оцінити їх можна буде лише з часом”.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні підскочили ціни на м’ясо та про те, що у Кривому Розі та що в Україні вкотре зростуть ціни на паливо.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору