Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

17 червня – Митрофанів день: народні прикмети, що не можна робити та які свята відзначають у ствіті

17 червня, відзначають, Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою, Всесвітній день карате. Православна церква вшановує святителя Митрофана, якого вважають покровителем вітрів і дощів. У народі відоме свято під назвами Митрофанів день, Митрофан-гнойовик.

Народні прикмети, традиції та заборони дня, – розкаже Інформатор.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою

17 червня кожного року відзначається екологічна подія – Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою (World Day to Combat Desertification and Drought). Таку дату встановила Організація Об’єднаних Націй у 1995 році. Дата святкування обрана на честь прийняття Конвенції ООН щодо боротьби з опустелюванням, це відбулось саме цього дня у 1994 році.

Деградація та опустелювання земель загрожує не тільки екології нашої планети, а й соціально-економічному розвитку. Тому що непридатні для експлуатації ґрунти провокують голод і міграції.

Всесвітній день карате

17 червня відзначається Всесвітній день карате (World Karate Day). Ця подія присв’ячена включенню цього виду спорту в Олімпійські ігри в Токіо 2020. Цей день засновано у 2017 році Всесвітньою федерацією карате.

У 2016 році було оголошено, що карате буде одним із п’яти нових видів спорту, які будуть включені до програми Олімпійських ігор.

Митрофанів день

Помічали, що в середині червня часто псується погода. Вітру в цей день дуже раділи і вважали його передвісником багатого врожаю. А дощі в це народне свято, за прикметами, змивають всі хвороби з людей і домашньої худоби.

Народне свято 17 червня відоме як Митрофан-гнойовик. В середині червня починається період активного росту овочів, коли вони найбільше потребують підгодівлі. А найдоступнішим добривом для наших предків був гній.

День Митрофана здавна вважається вдалим для посіву гречки і льону. Гречку наші предки сіяли після того, як на городі почервоніє полуниця. В цілому в Митрофанвв день цілий день працювали в городі, якщо не було дощу. Сьогодні вважається доброю прикметою багато працювати і пізно лягти спати. Тоді в майбутньому буде щастити у всіх справах.

Народжені 17 червня люди дуже талановиті, хоча часто себе недооцінюють. Дуже не люблять непрохані поради і втручання в свої справи. Їм часто щастить у фінансовій сфері, а на роботі їх цінують як відповідальних робітників.

Що не можна робити

У свято 17 червня не можна дивитися в розбите дзеркало і на своє відображення у воді.

Не можна в цей день нешанобливо ставитися до води – кидати туди сміття, зливати відходи, плювати, ловити рибу.

У цей день не можна лінуватися, відкладати справи, пізно вставати і рано лягати. Цей день вважається святом трудівників.

Не варто в цю дату витирати дитину рушником дорослих. Також не рекомендується стригти дітей.

Поганою прикметою вважається сьогодні плескати один одного по плечу.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на Митрофана пішов дощ, то ще кілька днів дощитиме.
  • Повітря вранці дуже задушливий – до погіршення погоди.
  • Квіти сильно пахнуть – до швидкого дощу.
  • Сильний вітер сьогодні віщує хороший урожай овочів, Веселка – ягід, роса – грибів і горіхів.
  • Якщо посеред дня закрилися латаття на воді, то скоро будуть опади.
  • Мурахи повзають далеко від мурашника – до поліпшення погоди і спеки.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Назар, Іван, Митрофан, Петро, Софія, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 17 червня. Писали, де провести вихідні у Кривому Розі з дітьми та  які прем’єри можна подивитися у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору