Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

14 червня – Устинів день: народні прикмети та що не можна робити

14 червня, відзначають Всесвітній день донора крові, Міжнародний день блогера. Сьогодні церква вшановує пам’ять святих мучеників Харитона, Валеріана і Устина. У народі відоме свято під назвами Устинів день, Устин – брусничні губи.

У кого іменини, прикмети погоди та традиції цього дня, – розповість Інформатор.

Всесвітній день донора крові

Щорічно 14 червня планета відзначає важливу подію – Всесвітній день донора крові. Таке свято заснувала Організація Об’єднаних Націй 23 травня 2005 року. День обрано відповідно до дати народження австрійського лікаря, лауреата Нобелівської премії – Карла Ландштейнера, який народився 14 червня 1868 року.

День донора крові має за мету вшанування добровольців, котрі безоплатно здають власну кров, розвиток програм донорства, залучення суспільства до добровільного донорства, підвищення поінформованості людства щодо важливості регулярної безоплатної здачі крові, аби лікарні мали необхідні для переливання запаси крові.

Міжнародний день блогера

Якщо вважати блогерство (ведення особистого щоденника) – професією, то Міжнародний день блогера можна назвати професійним святом. Міжнародний день блогера, також відомий як InWeDay, відзначається 14 червня щороку. Це неофіційне свято було створене для того, щоб об’єднати блогерів з усього світу та пропагувати ведення блогу як способу самовираження та діалогу з людьми з різних країн та континентів.

Блогом називають інтернет-щоденник, на якому регулярно публікуються нові дописи з текстом та медіаконтентом. Першим блогером вважається Тім Бернес-Лі, який також створив інтернет. Бернес-Лі публікував дописи на своїй інтернет-сторінці, починаючи з 1992 року. Дещо згодом, у 1999 році почала функціонувати онлайн-платформа Blogger для створення та ведення онлайн-щоденників. Сервіс був безкоштовним та дозволяв стати блогером будь-кому без знань у сфері програмування.

Устинів день

За старим стилем (юліанським календарем) в цей день відзначається 1 червня – перший день літа. Наші предки помічали, що в цю дату на землі з’являються метелики, сонечка і коники. Чим більше комах бачили на вулиці в цей день, тим більш благополучним і врожайним, як вважалося, буде літо.

Сьогоднішній народне свято вважається вкрай вдалим для посіву вівса і гречки. Ці культури будуть мало хворіти і дадуть багатий урожай, якщо посадити їх сьогодні.

Народне свято сьогодні, 14 червня, отримало назву Устин – брусничні губи. День вважається дуже вдалим для збору молодої суниці і полуниці, приготування заготовок на зиму і свіжих страв з ягід. Також наші предки в Устинів день збирали лікарські трави і засушували під сонцем.

Народжені 14 червня люди дуже непосидючі і не можуть сидіти без діла. У них сильно розвинені лідерські якості. Вони не люблять приймати допомогу і полюбляють робити все самі, навіть якщо дуже втомлюються. Заводять сім’ю і будують власний будинок в пізньому віці.

Що не можна робити 

Якщо в день Устина збираєте прянощі або цілющі трави, то рослини не можна виривати з коренем. Також не можна в цей день викопувати картоплю, хрін, буряк та інші коріння рослин.

Важлива заборона, що не можна робити в Устинів день, стосується парканів. Не можна встановлювати, лагодити і фарбувати паркани в цей день.

У свято 14 червня не можна ігнорувати чужі прохання про допомогу і відмовляти в милостині нужденним.

Свято 14 червня не підходить для неробства, ліні і сну до обіду. Хто буде ухилятися від роботи сьогодні, тому по життю не буде везти.

По можливості в цю дату не можна запрошувати додому незнайомців, а також ходити на побачення з незнайомими людьми.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Похмурий ранок в цей день віщує багатий урожай зернових культур.
  • Якщо небо похмуре, але квітки розкриті, до дощу не буде.
  • Якщо день вітряний, то залишок червня також буде вітряним.
  • Качки розкричалися – до дощової погоди.
  • Якщо мурахи не відходять далеко від мурашника, то погода скоро зіпсується.
  • Сонця цілий день не видно – до частих дощів у червні.
  • Якщо вже зацвіла малина, то літо буде спекотним, а осінь – пізньою.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Віра, Гаврило, Павло, Ельвіра, Валерій, Василь.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали, що у Кривому Розі буде сьогодні хмарно та без опадів. 

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору