Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україну повертається “Скіфське золото”

Верховний суд Нідерландів зобов’язав музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі». Орієнтовна вартість цих експонатів складає 10 мільйонів євро. Суд тривав 10 років та тепер “Скіфське золото” їде додому.

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України.

26 січня, 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції «Скіфського золота» Україні. Але Верховний суд відмовив у касаційній скарзі кримських музеїв і залишив у силі рішення про повернення золота в Україну.

«Крим — золотий острів у Чорному морі» — виставка історико-культурних цінностей, яка з 3 липня 2013 року проходила у Рейнському крайовому музеї, а пізніше в археологічному музеї Алларда Пірсона за сприяння Амстердамського університету із 7 лютого по 31 серпня 2014 року. Сформована з колекцій шести українських музеїв та історико-культурних заповідників. Виставка охоплювала хронологічні рамки античності до часів раннього середньовіччя.

Після російської окупації півострова, виставка стала об’єктом судових суперечок між Україною та музеєм Алларда Пірсона. У вересні 2014 року до України повернули частину експонатів виставки, які належали музеям України. 14 грудня 2016 року амстердамський суд ухвалив, що колекція скіфського золота має належати Україні, а не окупованому Росією Криму.

“Скіфське золото”

“Скіфське золото”

Раніше ми розповідали, які експонати побачили криворіжці 30 років назад. Писали, що у Кривому Розі відкрилась виставка «Дизайн перемоги» з розписаними воєнними артефактами.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг

Євгенія Глубінок

Нагору