Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

8 червня: що відзначають у світі та в Україні, народне свято, прикмети та заборони

8 червня, відзначають Всесвітній день океанів, Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку та Міжнародний день домогосподарки та домохазяїна. Церква вшановує пам’ять апостолів від 70-ти Алфея і Коропа. У народі відоме свято під назвами Короп-корополов, коропів день.

Народні прикмети погоди та що не можна робити, – розкаже Інформатор.

Всесвітній день океанів

Океани вкривають 70% поверхні Землі, є найбільшою біосферою нашої планети і домівкою для 80% всіх живих організмів. Безмежним водним простором виробляється половина загальної кількості кисню, поглинається чверть викидів вуглекислого газу та 90% тепла, спричиненого цими викидами. Не секрет, що саме океани вважаються життєво важливим буфером проти загрозливих кліматичних змін.  Хоч людство досі не дізналося про всі таємниці океанів, але вже встигло суттєво їм нашкодити. Тож для того, щоб підвищити обізнаність про Світовий океан, його проблеми та шляхи їх подолання, ООН встановила Всесвітній день океанів, який щорічно відзначається 8 червня.

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку відзначають 8 червня. Традиція його відзначення була започаткована у 2000 році з ініціативи членів Німецької асоціації медичної допомоги при пухлинах головного мозку. Некомерційна організація була створена з просвітницькою метою, а саме для підвищення обізнаності суспільства.

Міжнародний день домогосподарки та домохазяїна

Ініціаторкою його запровадження стала Габріела Дельгадо, працівниця Національного інституту жінок, розташованого у Мехіко. Мета свята – звернути увагу на працю людей, зайнятих веденням домашнього господарства. Їхня роль у побудові суспільства надзвичайно значна. Саме домогосподарки та домохазяїни створюють мікроклімат, сприятливий для виховання майбутніх громадян.

Короп-корополов

День отримав назву Короп-Корополов, оскільки здавна вважається вдалим для виловлення коропів і в цілому будь-якої риби. Рибалки в цей день з раннього ранку ходили до річки з вудками. Вірили, що чим раніше на риболовлю вийдеш, тим більшим буде улов.

Також в день Коропа в давні часи запрошували додому пічника, який оглядав і облицьовував печі після зими. Вважалося, що оглянути піч потрібно ще влітку, щоб заздалегідь виявити всі проблеми до початку холодів.

Дата 8 червня вважається вдалою для доїння кіз і корів. Господині в цей день для позбавлення від неприємного запаху молока і продовження терміну придатності ставили глечик з напоєм під квітучий кущ шипшини.

Народжені 8 червня люди розважливі і трохи хитрі. Вони завжди намагаються отримати вигоду для себе і бувають нещирими з людьми. Однак як друзі вони віддані та доброзичливі. Мають діловиту жилку і гарне почуття такту, завдяки чому часто досягають успіху в кар’єрі.

Що не можна робити

Жінкам 8 червня категорично заборонено купатися, оскільки вода в річці в цей день стає небезпечною.

Не варто встрявати в конфлікти в цей день, розповідати чужі секрети і обговорювати людей за спиною. Також не можна картати людей за помилки і згадувати старі образи.

Не варто в цей день садити будь-які саджанці, висаджувати розсаду і пересаджувати будь-які рослини – вони не приживуться на новому місці.

У день Коропа не можна спати до обіду, байдикувати і відкладати справи на потім.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в річці з’явилося багато щук, то літо буде дощовим, багато товстолобиків – осінь буде ранньою, багато раків – до частої негоди влітку.
  • Качки цілий день плавають і пірнають – до дощу найближчим часом.
  • Якщо яблуні вже відцвіли, то морозів більше не буде.
  • Багато з’явилося комарів – до спекотної погоди.
  • Якщо на горобині багато квітів, то буде хороший урожай вівса.
  • Риба в річці плаває біля самої поверхні – до дощової погоди і високої вологості.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Георгій, Іван, Карпо, Макар, Маркіян, Олена.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на сьогодні. Писали, якою буде погода 8 червня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору