Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Трійця, Міжнародний день безневинних дітей, День працівників водного господарства України: що відзначають 4 червня в Україні та світі

4 червня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є дуже значне церковне свято, свята професійні та міжнародна дата. Остання дуже актуальна під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Про них розповість Інформатор.

4 червня кожного року світ відзначає Міжнародний день невинних дітей – жертв агресії. З початку повномасштабного вторгнення станом на 30.05.2023 щонайменше 1472 дитини зазнали страждань. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів число дітей, що загинули становить – 483. Зросло число постраждалих у війні – 989 неповнолітніх, які дістали поранення різного ступеню тяжкості. А глибокі психологічні травми можуть залишитися на все життя.

Ювенальні прокурори наголошують, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Сколихнувша світ хвиля небачених по аморальності терористичних атак забрала багато життів невинних дітей, визначила новий вимір загрози, яка походить від міжнародного тероризму для всього людства.

В першу неділю червня своє професійне свято відзначають працівники водного господарства України. Водне господарство України тісно пов’язане з усіма галузями народного господарства і впливає на розвиток і розміщення продуктивних сил. Воно має вирішальне значення в забезпеченні необхідних соціальних і побутових умов життя населення. Своєю наполегливою працею співробітники системи водного господарства на високому професійному рівні реалізують державну політику в сфері охорони та раціонального використання і відтворення водних ресурсів, розвитку меліорації земель, опікуються очищенням водойм тощо. 

Також у першу неділю червня своє професійне свято відзначають робітники місцевої промисловості України. В цей день вітають усіх людей, які працюють у харчових, швейних, хімічних, машинобудівних, текстильних та інших підприємствах. Це свято тих, хто зберігає звичаї своїх місць, створюючи традиційними способами предмети мистецтва, декору або побутові речі. Ці вироби неповторні, самобутні і передають через покоління унікальність тих або інших регіонів України.

Але головним святом неділі 4 червня 2023 року є Трійця. Трійця відзначається щороку на 50-ий день від Великодня. Згідно з давньою українською традицією, будинки та храми на Трійцю прикрашаються лепехою, любистком, чебрецем та полином. Квіти, зелень та гілки дерев освячуються у церкві, після чого стають прикрасою для помешкання. Вважається, що якщо покласти вдома освячену зелень, то родину оминуть недуги та хвороби.

За народними повір’ями, у цей день можна свататися, а також веселитися та співати пісні – так наші предки приваблювали удачу та зверталися до Бога з подяками.

Як і в будь-яке церковне свято, на Трійцю заборонено сваритися та пліткувати, надміру вживати алкоголь, заздрити та відмовляти в допомозі тим, хто її потребує. Крім того, цього дня варто відпочити від фізичної праці.

Прикмети погоди

  • Гарний урожай огірків обіцяв велику кількість оводів і павуків.
  • Рік буде врожайним, якщо 4 червня вранці на траві багато роси.
  • Соловей вночі співає – погода обіцяє бути хорошою і теплою.
  • Тумани на 4 червня – до грибного літа.

Іменини святкують: Василіск, Володимир, Данило, Іван, Макар, Михаїл, Павло, Софія, Карл, а також Франциск.

Раніше Інформатор писав про те, що святкували 3 червня та про погоду у Кривому Розі 4 червня.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору