Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи викликає пух тополі алергію: роз’яснення криворізьких спеціалістів

На календарі червень. А це означає, що дуже скоро вулиці Кривого Рогу заповнить “сніг” з пуху тополі й дуже багато криворіжців почнуть скаржитися на алергію. Та чи викликає тополя алергію?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на громадську організацію “Досить труїти Кривий Ріг“, пух тополі алергії не викликає, бо насіння утворюється, коли рослина вже перецвіла та опилилася. Цвіт у тополі, як і у її родичів з родини вербових, – це сережки. В них є непомітні квіти, з яких вітром витрушується пилок та запліднює жіночу частину квітки. Вже після цього дозріває насіння, яке має пух для кращого розповсюдження. Воно відлітає далі від материнської особини та проростає.

Отже, насіння досить велике, щоб спровокувати алергію, натомість пилок в сотні разів менший за розмірами та легко долає слизовий бар’єр в носі, щоб потрапити в кров’яне русло і спричинити поліноз (алергію на пилок). Проте, як свідчить багато досліджень, всього декілька відсотків українців мають специфічну алергічну реакцію до тополиного пилку. Одночасно квітнуть багато інших рослин, до цвітіння яких є чутливість у значного відсотку людей – береза, осика, пирій, райграс, ячмінь.

Тополю можна й треба залишити в озелененні міста тому, що це дерево є одним з найпотужніших зелених фільтрів. Тополя поглинає вуглекислий газ та інші шкідливі речовини, затримує велику кількість пилу, зволожує повітря та зменшує шумове навантаження в рази більше порівняно з іншими деревами. Проблемою є лише її менший термін життя та крихкість і аварійність в “старості”. Попередити це можна правильною обрізкою та вчасною заміною. До того ж є безпухові види тополь.

Раніше Інформатор писав про те,  що у Кривому Розі у дворі впало величезне дерево та про те, криворіжці мають можливість висадити іменні клени.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору