Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як не зменшити собі пенсію через записи у трудовій книжці

До 2028 року стаж для виходу на пенсію збільшуватиметься. Якщо у 2023 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати не менше 30 років стажу, то у 2028 – не менше 35 років. Якщо стажу не вистачає, то його можна докупити. Проте ще варто звертати увагу на оформлення трудової книжки. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, помилки в записах у трудовій книжці можуть негативно позначитися на розмірі пенсії. Нагадаємо, що в Україні діє інструкція, де чітко прописано порядок ведення трудових книжок.

Що потрібно зробити, щоб не втратити стаж:

  • Всі записи у трудовій книжці вносяться після видання наказу (розпорядження), але не пізніше тижневого терміну, а у разі звільнення – у день звільнення.
  • Записи виконуються арабськими цифрами (число та місяць двозначними). Наприклад, якщо робітника прийнято на роботу 5 січня 1993 р., у трудовій книжці записується “05.01.1993”.
  • Записи виконуються акуратно, кульковою ручкою, чорнилом чорного, синього або фіолетового кольорів, і засвідчуються печаткою запис про звільнення, а також відомості про нагородження та заохочення.

«Якщо у Пенсійному фонді відмовили вам у зарахуванні певного періоду до страхового стажу через неправильно заповнену трудову книжку, то ви можете звернутися до суду та визнати дії Фонду протиправними», – пише сайт «На пенсії». 

Нагадаємо, що починаючи з 10 червня 2021 року в Україні офіційно діють електронні трудові книжки.  Це цифровий аналог паперової книжки, тому майбутнім пенсіонерам варто слідкувати за правильністю записів в обох варіантах обліку. Знайти електрону книжку можна в особистому кабінеті на сайті послуг Пенсійного фонду України (ПФУ).

«Якщо підприємство ще працює, то можна виправити помилки, а якщо – ліквідовано, то зробити це буде набагато складніше, доведеться звертатися до суду», – радять українцям.

Раніше Інформатор писав про те, що з 1 квітня в Україні перерахують пенсії та про те, що в Україні запустили механізм «меценатських пенсій».

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору