Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день жіночого здоров’я, Всеукраїнський день краєзнавства: що відзначають 28 травня в Україні та світі

28 травня 2023 року неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Але є дві важливі дати та свято церковне, з яким пов’язані низка традицій та заборон.

Про них розповість Інформатор.

28 травня світ відзначає Міжнародний день жіночого здоров’я. Цей день покликаний нагадувати всім, що здоров’я жінки має величезне значення для будь-якої нації, адже турбота про жінку – впевненість у майбутньому. Медики нагадують про те, що регулярний догляд за собою і своїм здоров’ям, здоровий спосіб життя – запорука міцного здоров’я та бездоганного зовнішнього вигляду в будь-якому віці.

Також 28 травня своє свято відзначають українські краєзнавці. У час постійних воєн краєзнавці-літописці та кобзарі часто були чи не єдиними трансляторами знань з історії та героїки України, а в часи 300-літньої російської окупації хранителям минувшини вдалося зберегти духовні та культурно-історичні зв’язки між поколіннями українців. Сучасні краєзнавці своєю постійною науково-просвітницькою діяльністю серйозно вплинули на формування патріотизму, національної свідомості та розуміння українцями логіки історичних процесів. Мета свята – поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентація практичних здобутків у цьому напрямку; залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення; підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства.

28 травня православні християни вшановують пам’ять Преподобного Пахомія Великого. У цей день люди сіють пшеницю. Решту культур не рекомендується сіяти, тому що вони пропадуть. Також не заведено працювати на землі в полудень, оскільки ніякої користі від цих справ не буде.

Що не можна робити

  • Перекладати насіння з однієї руки в іншу, інакше не проросте.
  • Ловити і відстрілювати птахів.
  • Дивитися на своє відображення у воді.
  • Лінуватися, лаятися і вступати в конфлікти.
  • Не можна в день Пахома Теплого брати в руки чужі гроші – за прикметою, доведеться віддавати чужі борги.
  • У цей день незаміжнім дівчатам не можна розповідати подругам про свої любовні плани, інакше вони не збудуться.

Народні прикмети

  • Багряний схід сонця – літо буде спекотним з великою кількістю пожеж.
  • Багато павутинок літає – очікуйте спекотного літа.
  • Почути каркання ворони в цей день – добрий знак.
  • Якщо чути скрегіт сороки – це до грошей, але потрібно вимовити особливе замовляння, щоби вона несла добро в будинок.

Іменини відзначають: Анастасія, Дмитро, Макар, Пахом, Еміль, Герман, Гнат, Марія, Віктор, Вільгельм

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 27 травня та про магнітні бурі у травні 2023 року.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору