Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи будуть в Україні дешевшати яйця

В Україну прийшла весна. Минув Великдень. Галузь птахівництва поступово оговталась від втрат виробництв через війну, порушення логістичних ланцюгів та зимового блекауту. Але ціни на курячі та перепелині яйця так і залишилися захмарними.

Чому, спробує пояснити Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, для підтримки галузі у скрутні часи держава надала птахівникам підтримку на відновлення діяльності. Експерти та українці чекали закономірного зниження цін на яйця внаслідок насичення внутрішнього ринку пропозицією. Але цього не сталося.

Про це йдеться в аналітиці Українських новин. Виробники оговтались від втрат, збільшили поголів’я курей-несучок і відправили яйця на експорт. Так на українському ринку утворився штучний дефіцит, а споживачів на великодні свята шокували ціни на рівні європейських.

Вже на початку весни 2023 року, як кажуть економічні аналітики, на ринку склалися всі передумови: сезонний фактор, відновлення поголів’я курей-несучок, надходження на ринок додаткових обсягів продукції дрібних домогосподарств. Але всупереч класичним законам ринку виробники продовжили підвищувати ціни під час війни й економічної скрути, аби заробити на традиційному ажіотажному попиті перед Великоднем. Аналітики звертають увагу, що зростання цін почалось у той період, коли внутрішній ринок був перенасичений пропозицією яєць в умовах сезонного зростання їхнього виробництва й обмеженого експорту.

Але об’єктивно держава не має інструментів впливу на формування цін виробників. Такі стрибки імовірні й надалі по будь-яких продуктах, адже досі держконтроль за цінами відбувається лише у роздрібній торгівлі – фіксовані торговельні націнки, контроль за зміною цін торгівців. Справжня проблема – відсутність контролю за маніпуляціями виробників.

Автори публікації вказують на те, що поза увагою Антимонопольного комітету України (АМКУ), який розслідує ціноутворення на яйця, залишилася ймовірна тіньова концентрація на ринку. На думку старшої наукової співробітниці Інституту аграрної економіки Світлани Пашко, ефективний нагляд Антимонопольного комітету за дотриманням добросовісної конкуренції на ринку міг би стати дієвим державним ринковим інструментом для контролю за обґрунтованістю зміни цін на соціально значущі товари, до яких відносяться і яйця.

Наразі середня вартість яєць курячих першої категорії “Квочка” коштують 58,44 грн/10 шт. Про це свідчать дані Мінфіну. Яйця першої категорії “Ясенсвіт” можна придбати в середньому за 63,70/10 шт. Перепелині яйця коштують 68,65 грн/20 шт.

У Кривому Розі в АТБ курячі яйця можна купити від 40 грн за десяток. В супермаркетах VARUS – від 44 до 72 гривень за десяток.

Раніше Інформатор писав про те, що в Україні зростуть ціни на бензин та про те, скільки в Україні коштує ранкова кава з бутербродом.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору