Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День народження інтернету і вшановування пам’яті мучениці Пелагеї: народні прикмети та традиції 17 травня

17 травня, відзначають День народження інтернету, Всесвітній день пульмонолога. У церковному календарі відзначають свято на честь мучениці Пелагеї Тарсійської. У народі відоме Пелагія заступниця, День байдиків.

Традиції та заборони, які існують сьогодні, – розповість Інформатор.

День народження інтернету

Саме 17 травня 1991 року ухвалено єдиний стандарт World Wide Web. Інтернет – надзвичайно широка технологія, яка постійно змінюється, тому неможливо визначити одну людину, яка була його винахідником. Цікаво, що деякі вчені, зокрема Нікола Тесла, висували ідеї створення всесвітніх інформаційних систем задовго до появи сучасних можливостей. Роботу над проєктом World Wide Web почав 1989 року Тімоті Бернерс-Лі, який працював у Європейській організації ядерних досліджень.

Інтернет – система гіпертекстових веб-сторінок, або «всесвітня павутина». Звичної для нас форми онлайн-світ набув 17 травня 1991 року, коли і було прийнято єдиний стандарт для всіх веб-сторінок в інтернеті. Тоді ж з’явився і перший веб-сайт.

Всесвітній день пульмонолога

Подію започатковано у 1997 році.

Лікарі цієї спеціальності відповідають за здоров’я легень та дихальних шляхів. Пульмонологія йде поруч з реаніматологією та інтенсивною терапією.

Метою Дня пульмонолога є подяка лікарям за їхню нелегку, відповідальну та вкрай важливу діяльність, підвищення поінформованості суспільства щодо небезпечності пульмонологічних захворювань та залучення до профілактики.

Пелагія заступниця

Наші предки 17 травня виготовляли посуд і дерев’яні ложки. Батьки вчили цьому ремеслу синів.

17 травня – дуже вдалий день для будь-яких посівів, посадки розсади і пересадок. Вважається, що будь-яка посаджена в день Пелагеї рослина дасть хороший урожай. Наші предки біля засадженої насінням грядки ставили пару зношеного взуття. Вірили, що такий обряд допоможе відігнати від рослин хвороби і шкідників.

Свята Пелагія вважається заступницею птахів, тому 17 травня – дуже вдалий день для покупки курчат, гусенят і індичат. Куплені в цю дату пташенята будуть здоровими і міцними. Також у день Пелагеї водоплавних птахів часто вперше виганяли на річку, щоб вони набиралися жиру.

Народжені 17 травня люди дуже відповідальні, розумні і розумні, мають сильні творчі задатки. Вони не чекають з моря погоди, а самі вершать свою долю. Іноді вони здаються занадто “правильними” і занудними, тому що завжди дотримуються правил.

Що не можна робити

Категорично заборонено в цей день різати домашню птицю на м’ясо, інакше розгніваєте святу Пелагею і птиці вдома перестануть водитися. Також в цей день краще взагалі не їсти страв з м’яса птиці.

Не пліткуйте і не розкривайте чужих секретів сьогодні, інакше самі станете об’єктом обману.

Не варто робити стрижку і манікюр 17 травня.

У цей день будьте дуже обережні з вогнем і гострими предметами. Не залишайте вогонь не загашеним.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Безхмарна ніч і яскравий місяць 17 травня віщує поліпшення погоди.
  • Вранці на траві немає роси – погода скоро зміниться.
  • Злива в цей день віщує дуже багатий урожай влітку.
  • Горобці літають великими зграями – до сильного вітру.
  • Зозуля весело співає – до поліпшення погоди.
  • Багато хрущів з’явилося – до посушливого літа.
  • Якщо калина вже зацвіла, то можна сіяти на городі огірки, гарбуз і кабачки.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Антон, Іван, Кирило, Клим, Леонтій, Микита, Микола, Ян, Марія, Пелагея.

Раніше ми розповідали, про гороскоп для всіх знаків Зодіаку на 17 травня. Писали, як виглядає салон громадського транспорту у Кривому Розі в кінці робочого дня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору