Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи можуть вручити повістку через родичів: пояснення юриста

Воєнний стан в Україні триває, як і загальна мобілізація. Співробітники військоматів обходять місця проживання призовників, аби вручити повістку. Але потенційних військовослужбовців часто не застають дома. Є мама, бабуся, сестра чи інший родич. Чи законно вручити повістку їм?

Як повідомляє Інформатор з посиланням на інтерв’ю юриста Максима Шинжирбаєва, яке він дав в ефірі “7 каналу”, в деяких випадках вручення повістки через іншу людину можливо. Це повинен бути родич старший 18 років, який постійно проживає з призовником.

Як пояснив юрист: “Повістку можуть вручити через батьків призовника/призовниці, якщо вони разом мешкають. Однак, коли, наприклад, 40-річний військовозобов’язаний живе окремо, але прописаний у батьків, то у такому випадку неможливо через родича вручити. Лише якщо достеменно відомо, що особа там мешкає постійно”.

При цьому документ обов’язково повинні видати власноручно, а не відправляти поштою. Незаконним вважається врученням повістки за допомогою вайбера, телефона чи через SMS.

Однак, відмова від вручення належно оформленої повістки прирівнюється до ухилення від мобілізації та може стати підставою для кримінального обвинувачення.

Раніше Інформатор писав про те, чи можуть чоловіка примусово відправити до військкомату прямо з вулиці, та про те, що в Україні з 1 квітня змінили правила мобілізації.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору