Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Дніпропетровській області можуть продавати кукурудзу, яка може призвести до втрати гостроти зору

До України з Іспанії привезли кукурудзу для приготування попкорну з виявленням хлорпірифосу. Хлорпірифос може призвести до симптомів, таких як: біль у животі та втрата гостроти зору. Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області попереджає що можуть продавати цей продукт на території області.

Як повідомляє Інформатор, посилаючись на Держпродспоживслужбу, що виявлено хлорпірифос у кукурудзі для приготування попкорну, що експортувалась з Іспанії (виробник: Liven SA, Barcelona) до України (отримувач: ТОВ «Фоззі Коммерц», вул. Гоголівська 1А, 07408).

Експерти Європейського агенства з безпеки харчових продуктів (EFSA) занепокоєні через ризики, пов’язані з впливом хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу на здоров’я людини: зокрема, вони вважають, що підвищені концентрації цих речовин у готовій продукції можуть призводити до розвитку гено- та нейротоксичності.

«Хлорпірифос і хлорпірифос-метил є інсектицидами, що використовуються для боротьби з комахами-шкідниками при вирощуванні широкого спектра культур, які людина щодня вживає в їжу, — зернових, кукурудзи, сої, яблук, динь, полуниці та ін.; крім того, хлорпірифос-метил також застосовують для обробки зерна злакових культур, що зберігається, і порожніх складів, — розповідає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест.

При виявленні даного продукту в обігу терміново повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області за тел. (099) 723-16-99.

Раніше ми писали, що у Дніпропетровській області зареєстрували випадок африканської чуми свиней. Писали також, що у торгову мережу Дніпропетровської області завозили курячі четвертини із сальмонелою та що у Дніпропетровській області можливо продавали небезпечний рис.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

Нагору