Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

28 квітня – День охорони праці в Україні: народне свято, прикмети та заборони

28 квітня, відзначають День охорони праці в Україні. У церковному календарі відзначають свято на честь апостолів від 70-ти Пуда і Трохима. У народі відоме під  назвами Пудів день, святий Пуд.

Які сьогодні існують традиції, прикмети та що не можна робити, – розповість Інформатор.

День охорони праці в Україні

День охорони праці в Україні святкують 28 квітня з 2006 року. Свято бере початок із Всесвітнього дня охорони праці.

Сам напрям «Охорона праці» висунуто Міжнародною організацією праці (МОП) для того, щоб знизити рівень травмування та смертності на роботі. Часто трапляються нещасні випадки через недотримання вимог безпеки, незадовільний стан техніки на виробництві, порушення вимог трудової дисципліни. Також через погані санітарні умови зростає кількість хворих людей.

День 28 квітня присвячується проблемам травмування на робочому місці. Пам’ятна дата є нагадуванням для суспільства, органів влади, для власників господарства, громадських організацій про те як важливо створювати безпечні умови для роботи.

Пудів день

У цей день заведено оглядати пасіки і вулика. Наші предки вірили, що в цей день бджоли стають ласкавими і жалять тільки грішників. Якщо бджола залетіла в будинок – наступний місяць буде вдалим, а якщо кружляє над дитиною – малюк буде успішним.

28 квітня оглядали вулики виставляли на свіже повітря і за необхідності лагодили. Наші пращури перед тим, як поселити бджіл у новий вулик, окропляли його святою водою. Ті, хто не мав вулика, в цю дату купували мед на базарі. Вранці 28 квітня обов’язково варто випити склянку теплої води із медом для міцного здоров’я.

З кінця квітня на плодових та ягідних деревах закінчується цвітіння та розпускаються бруньки. Наші пращури збирали бруньки малини і калини, засушували і готували з них цілющий відвар.

28 квітня – вдалий день для любовних справ, весілля і вінчання. У цю дату варто відвідати батьків своєї половинки – тоді в родині буде взаєморозуміння і любов. 28 квітня народжуються сильні і витривалі, але дуже вперті люди.

Що не можна робити

Вбити бджолу сьогодні – до великої біди.

Не можна лаятися з батьками чоловіка або дружини, інакше згоди з ними ніколи не буде.

Сушити одяг на вулиці не можна, щоб на ньому не було пристріту.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Бджоли літають біля дерев – до гарної погоди, ховаються у вулик – до негоди.
  • Прохолодна ніч обіцяє теплу і сонячну погоду найближчими днями.
  • Якщо вишня вже відцвіла, то заморозків більше не буде.
  • Червоний і вітряний світанок – до частих гроз в травні.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олександр, Анастасія, Андрій, Аристарх, Василина, Віктор, Кіндрат, Леонід, Лук’ян, Сава, Севастян, Трохим, Федір.

Нагадаємо, що писали про гороскоп на сьогодні. Розповідали, що у Кривому Розі відбудеться танцювальний флешмоб та які фільми показують у кінотеатрах Кривого Рогу.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору