Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Яку інформацію містять етикетки на продуктах та як їх правильно “читати”

Купуючи продукти, покупець зазвичай, звертає увагу лише на термін його придатності.  Але на етикетках розміщено набагато більше не менш важливої та корисної інформації. Важливо лише вміти “прочитати” цю інформацію.

Саме про це розповість Інформатор з посиланням на ТСН.
1. Зверніть увагу на склад товару. Інгредієнти розміщують у порядку спадання. тобто на першому місті написано те, чого у продукті найбільше. Наприклад, якщо у складі майонезу зазначенні курячі яйця, але розміщені десь наприкінці списку, не вірте, що це натуральний соус. Скоріш усього його основу складають вода та всілякі загущувачі та стабілізатори, про що виробник чесно попереджає, вказуючи їх на перших позиціях.
2. Важливим є й кількість калорій у 100 грамах чи однієї порції продукту.  Але зазвичай ми їмо набагато більше. Тому варто помножити кількість калорій на кількість порцій, які ви спожили.
3. Ще один важливий момент, це вміст солі та цукру. Зверніть увагу, що містяться вони не тільки у солоних чипсах чи солодких тістечках, але у макаронах та навіть сумішах спецій.
4. Існують також альтернативні назви трансжирів та цукру, які часто використовують виробники на етикетці. Наприклад, трансжири можуть ховатися під словами: модифікований жир, гідрогенізована олія та жири, спред (мікс тваринного та рослинного жирів), кулінарний жир, жир спеціального призначення, фритюрний жир. Зрозуміло, назвати їжу, до якої вони входять, здоровою не можливо.
5. Чим менше у продукті складових, тим краще. Якщо перелік великий, то існує більша ймовірність, що туди потраплять стабілізатори і консерванти. Також такий продукт може бути максимально переробленим. Тобто звичайні вівсяні пластівці набагато корисніші, ніж вівсяна каша швидкого приготування у пакетику з “ароматизатором, аналогічним натуральному”
6. Позначки “без лактози” і “без глютену” не означають, що продукт корисніший. Такі товари просто виготовляють спеціально для тих людей, які мають непереносність цих компонентів.
7. Позначки “еко”, “біо”, “без ГМО” не завжди означають, що продукт дійсно корисний. Завжди спочатку читайте склад на етикетці. Іноді виробники додають їх, щоб товар краще продавався.
Раніше Інформатор писав про те, що в Україні просять ввести веганські сухпайки для військових та про те, що в Україні курячі яйця продаватимуть за новими правилами.
Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору