Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні перевірять пенсіонерів: кому і чому можуть скасувати виплати

Українців похилого віку, на яких чекає реформа пенсії, знову перевірять щодо правильності нарахування грошового забезпечення. У випадку, якщо знайдуть порушення, Пенсійний фонд може призупинити або скасувати пенсію. Перевірку соцвиплат, зокрема пенсійних, мають намір провести Мінфін та ПФУ у взаємодії. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, згідно з нормативами “Про затвердження Методики перевірки пенсійних виплат та щомісячного довічного грошового утримання”, спершу планують перевірити валідацію даних, щоб забезпечити відповідність вимогам обміну інформацією щодо персональних даних пенсіонерів.

Наступним кроком стане перевірка правдивості персональних даних пенсіонерів, а на останньому етапі здійснять перевірку правомірності виплат пенсій та щомісячного довічного грошового утримання.

Зауважимо, що міграційна служба фіксує перетин кордону, тому ця інформація може стати відомою й Міністерству фінансів під час проведення верифікації. У такому разі Пенсійний фонд може припинити виплату пенсій та щомісячного довічного грошового утримання.

Частині українських пенсіонерів можуть забрати виплати на законних підставах після проходження процесу верифікації (перевірки). Так, закон про “Обов’язкове загальнодержавне пенсійне страхування” передбачає, що можливо зупинити вже призначену пенсію в таких випадках:

  • якщо прізвище зазначено з помилками;
  • якщо виплати оформили за фальшивими документами;
  • якщо пенсіонер перебував за кордоном. У цьому випадку пенсія припиняється на весь період проживання за кордоном, якщо міжнародним договором України не передбачено інше, згода на обов’язковість якого надана ВРУ;
  • якщо пенсіонер не отримував виплату протягом пів року;
  • якщо пенсіонер є переселенцем та змінив місце проживання.

Раніше Інформатор писав про те, що без звернення до ПФУ можна залишитися без пенсії, а також про те, чи можуть залишити без пенсії через отримання міжнародної грошової допомоги.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору