Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Без звернення до ПФУ можна залишитися без пенсії: кого це стосується

Процедура з призначенням виплат громадянам у більшості випадків відбувається автоматично. Проте дехто ризикує залишитися без пенсії без звернення до Пенсійного фонду з пакетом документів. Хто може мати проблеми з оформленням пенсії – пояснили ПФУ.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Автоматично пенсійні виплати можуть не призначити, якщо в реєстрі застрахованих осіб немає відомостей про стаж, отриманий до 2004 року. Тобто, якщо роботодавець або застрахована особа не подавали на переведення в електронний вид трудової книжки.

“Слід враховувати при призначенні пенсії, якщо стажу в реєстрі недостатньо, то виплати будуть призначені за заявою, яку необхідно подати через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України”, – повідомили в ПФУ.

Крім того, має значення час подання заяви про призначення пенсії за віком.
Якщо вона буде подана не пізніше 3 місяців з дня досягнення пенсійного віку, виплати призначаються з дати, наступної за днем досягнення пенсійного віку. А у разі подання заяви пізніше, пенсію призначать із дати звернення.

Що подавати до Пенсійного фонду:

  • заяву встановленої форми;
  • паспорт (оригінал та ксерокопія);
  • документи про місце проживання (реєстрацію) пенсіонера;
  • свідоцтво про народження дітей (за потреби);
  • свідоцтво про шлюб (за необхідності оригінал та ксерокопія);
  • заяву та номер розрахункового рахунку в уповноваженій установі банку;
  • трудова книжка (оригінал і ксерокопія), плюс інші документи про стаж;
  • ідентифікаційний код чи свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • довідка з військкомату про проходження військової служби, військовий квиток (за потреби);
  • диплом та інші документи, що підтверджують періоди навчання на денному відділенні до 1 січня 2004 року (оригінал та ксерокопія);
  • довідка про зарплату за будь-які 60 місяців поспіль до 30 червня 2000 року (за бажанням пенсіонера та за підтвердженням первинними документами).

Раніше ми писали і на це слід звернути увагу, що Верховною Радою 20 березня 2023 року прийнято рішення встановити особливості призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії. Такі особливості будуть тривати тимчасово – на період дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення.

Раніше ми розповідали, чи можуть позбавити пенсії через отримання міжнародної допомоги: пояснення дали в уряді. Писали, як на пенсію впливають внески та стаж: експерти рекомендують тримати ці питання під контролем.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

 

Нагору