Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Мінкульт показав, в якому стані залишили Києво-Печерську Лавру представники УПЦ (МП)

У березні 2023 року Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” розірвав договір із УПЦ (МП) про безоплатне користування лаврою в Києві. Представники УПЦ (МП) зі скандалом залишали Лавру. Українська комісія з приймання-передачі державного майна Національного заповідника виявила розтрощені стіни та вибиті двері в одному з корпусів.

Через це 12 квітня комісія звернулася до правоохоронних органів із заявою про вчинення злочину за знищення, руйнування та пошкодження об’єктів культурної спадщини, – пише Інформатор з посиланням на Мінкульт.

Комісія зафіксувала аварійний стан корпусу № 112 по вулиці Лаврська, 11, який непридатний для експлуатації і має явні ознаки руйнування.

Приміщення Книжкового складу опечатано представниками Заповідника. Слідчі проводять всі необхідні процесуальні дії від огляду приміщення до збору показів свідків.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформполітики ініціювало розірвання договору з Українською православною церквою про оренду Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Приводом стали порушення під час користування майном Лаври, виявлені ревізією Мінкультури, зокрема самочинні новобудови на території монастиря.

Для довідки: корпус № 112 («Книжковий склад» Києво-Печерської лаври, ІІ половина ХІХ століття) є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення. Споруда є невід’ємним елементом просторової композиції Києво-Печерської лаври, зразком громадсько-суспільної архітектури в стилі класицизму, проєкт якої виконано відомим архітектором П.І. Спарро.

Занедбаний стан корпусу № 112

Зруйноване приміщення

Обдерті стіни та стеля

Безлад у “Книжковому приміщенні” Лаври

Розтрощена стеля

Раніше Інформатор розповідав, що екс-очільнику Києво-Печерської Лаври митрополиту УПЦ (МП) Павлу оголосили про підозру. Також ми писали про священника УПЦ (МП), який розбещував двох своїх рідних доньок. Де у Кривому Розі знайти Православну Церкву України, читайте тут.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору