Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Огірки за ціною м’яса: причину подорожчання назвали експерти

В Україні перед Великоднем в черговий раз подорожчали огірки. За останні дні їх вартість в середньому зросла на 15%. Виявляється, причина зростання цін не тільки в закупках українців перед Великоднем, але й в погодних умовах.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Перед Великоднем українські тепличні комбінати у черговий раз підвищують відпускні ціни на огірки. Як повідомили аналітики проекту EastFruit, тільки з початку поточного тижня ціна на тепличний огірок в Україні зросла в середньому на 15%. Наразі українські тепличники готові відвантажувати гладкий огірок не дешевше 115-130 грн/кг, ціна на горбкуватий огірок варіюється в межах 140-160 грн/кг.

“Підвищити ціну на тепличний огірок виробникам вдалося завдяки підвищеному попиту на цю продукцію напередодні Великодня. Також підтримку цінам надає загальне скорочення пропозиції на ринку, оскільки через похмуру і дощову погоду збори врожаю в тепличних комбінатах помітно скоротилися”, – зазначили експерти.

За їхніми словами, поставки імпортної продукції теж істотно впали, оскільки в основних країнах-імпортерах також спостерігається зростання цін через несприятливі погодні умови.

Зазначається, що зараз ціна на тепличний огірок в Україні в середньому в 1,6 рази вища, ніж на початку квітня 2022 року. Однак багато учасників ринку не виключають, що ціна на цю продукцію може різко обвалитися після свят.

Але очевидно, що ціни почнуть знижуватись влітку, коли до магазинів завезуть вирощений уже нашими аграріями товар. Про це в сказав представник економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, овочі мають подешевшати наприкінці червня. На ціни, окрім появи українського врожаю, вплине ще й погода.

“Український огірок потрапить із відкритого ґрунту на наш стіл приблизно наприкінці червня. Все залежить від того, наскільки буде тепла весна. Якщо погода буде такою ж теплою, як зараз, то, я думаю, овочі з’являться десь у середині червня. Власне, з того моменту вартість овочів, борщового набору, огірків, помідорів почне стрімко знижуватися. До цього у нас буде “цінове плато” — ціни навряд чи знижуватимуться, бо імпорт дешевшати не буде”, — розповів він.

Експерт зазначив, що із середини літа вартість знизиться приблизно на 20-40%. Також Олег Пендзин пояснив, що напередодні Великодня продукти не дешевшатимуть. І навіть навпаки — їхня вартість може дещо зрости на 5-7%.

Інформатор раніше розповідав, що в Україні знизяться ціни на борщовий набір. Також писали про те, на скільки у Кривому Розі завищують ціни на продукти, та чи зможуть українці запастися м’ясними продуктами на Великдень: ціни та прогнози.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору