Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У росії створили свій підручник з української мови для школярів з окупованих територій

Російське Міносвіти створило навчальний посібник з української мови для учнів молодших класів. Підручник для старшокласників знаходиться в розробці. По ньому навчатимуться діти в окупованих регіонах України. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Про це повідомив перший заступник міністра освіти рф Олександр Бугаєв, пишуть російські ЗМІ. Наразі в основному навчання на окупованих територіях України ведеться російською.

“Навчальний посібник з’явиться. Для початкових класів розробка завершена. По 5-9 класу робота також у повному розпалі, тому, як ми й казали, відповідні матеріали, навчальні посібники будуть готові. Викладання у нас ведеться російською мовою, але вивчення української як рідної, так само як і інших мов народів рф, — ми для цього створимо всі умови”, — сказав Бугаєв.

Українську мову вивчатимуть у школах так званих “днр”, “лнр”, Запорізької та Херсонської областей як рідну мову або як факультатив. Формат вивчення української мови вирішуватиметься у кожному регіоні окремо.

Вивчення “рідних мов”

4 серпня 2018 року російський диктатор володимир путін підписав закон про вивчення рідних мов. Відповідно до закону, вивчення державної мови рф — російської — і державних мов національних республік стає обов’язковою частиною програм навчання. При цьому батьки можуть вибрати мову, яку їх діти вивчатимуть як рідну. 30 вересня 2022 року нинішній очільник росії підписав папірці про фейкове “приєднання” Запорізької, Луганської Донецької та Херсонської областей до складу росії. 13 березня 2023 року так звана міністерка освіти і науки Запорізької області Олена Шапурова повідомила, що з нового навчального року вивчення української мови в школах перестане бути обов’язковим. Батьки зможуть обирати, яку мову їхні діти вивчатимуть як рідну — російську чи українську.

Раніше ми розповідали, як дитині в ЄС поєднувати місцеве та українське навчання. Писали, про онлайн-навчання: як захистити дітей у кіберпросторі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору