Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Що робити, якщо близька людина зникла під час війни

Війна руйнує не тільки міста та села, вбиває людей. Деякі українці просто зникають безвісті. Дехто, рятуючись від окупації, просто біжить поспіхом, не встигаючи повідомити про свій від’їзд родичів. Когось вивозять волонтери, й вони теж не знають куди потраплять. Хтось зі злої волі окупантів, опиняється у полоні, а потім  у росії. 

Що робити близьким зниклих, розповість Інформатор з посиланням на Департамент правового забезпечення Дніпровської міськради, щоби знайти рідну людину, треба подати заяву про розшук до відповідного територіального органу Національної поліції України.
Зробити це можуть родичі зниклої людини, або
– представник військового формування;
– орган державної влади, органом місцевого самоврядування;
– уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин у випадку, якщо родичі такої особи звернулись з повідомленням про зникнення особи;
або будь-яка інша особа, якій стало відомо про факт зникнення.
Відомості про цей факт вносяться до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Саме з моменту внесення відомостей до Реєстру про факт зникнення, особа вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин.
Надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин НЕ позбавляє її родичів або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством.
Розшук відбувається із застосуванням усіх можливих законних методів та триває до встановлення місця перебування зниклої особи, місця поховання чи знаходження її останків.
У повідомленні відзначається, що за такою особою зберігаються усі права громадянина України, гарантовані Конституцією та іншими законами України. До моменту визнання зниклої людини померлою, чи безвісті зниклою за нею зберігається місце роботи та займана посада. А у випадку, особа, яка зникла безвісті, була уповноважена на виконання функцій держави – зберігаються місце роботи, займана посада та середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування, але не більш як до моменту оголошення такої особи померлою.

Раніше Інформатор писав про те, що робити, якщо робити, якщо втратили пенсійну картку та про те, що робити ВПО, якщо запізнюються виплати.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору