Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Сморід і дохла риба: що екологічна інспекція виявила у ставку на Сонячному біля «тисячки»

Колись чудовий та чистий ставок на мікрорайоні Сонячний був одним з улюблених місць відпочинку. Зараз він поступово перетворюється у вонючу стічну яму. І навряд чи хто ризикне в ній купатися влітку.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Державну екологічну інспекцію Придніпровського регіону, 23.01.2023 року працівниками Державної екологічної інспекції Придніпровського округу спільно з представниками КП «КРИВБАСВОДОКАНАЛ» та представниками виконкому Саксаганської райради була здійснена перевірка інформації, викладеної у зверненні, яке надійшло на урядову «гарячу лінію», стосовно ймовірного забруднення ставка на території балки Калетіна, та території мікрорайону Сонячний у Кривому Розі
Під час обстеження виявлено два каналізаційних оглядових колодязів, з яких на момент проведення огляду здійснювався самопливний витік вод невідомого походження (з характерним запахом каналізаційних стоків) на відкриту земельну ділянку. Скинуті води розтікались по  землі, потрапляючи до ставка.
Працівниками Державної екологічної інспекції Придніпровського округу було відібрано проби ґрунтів та вод.
За результатами проведених аналізів зафіксовані факти забруднення земельних ділянок загальною площею 5679,81 м2 амонійним азотом.
На підставі вищезазначеного, Державною екологічною інспекцією виконано розрахунок розміру відшкодування збитків, заподіяних державі забрудненням земельних ресурсів.
Розмір загальної шкоди склав 46 433 130,87 гривень.
Крім того, зафіксовані перевищення нормативних значень ГДК в ставку балки Калетіна по азоту амонійному, фосфатам, залізу загальному, нафтопродуктам.

Ставок перетворюється на стічну канаву

Ставок перетворюється на стічну канаву

Під час обстеження виявлено два каналізаційних оглядових колодязів

Під час обстеження виявлено два каналізаційних оглядових колодязів

"Знахідки" екологів

“Знахідки” екологів

Скинуті води розтікались по  землі, потрапляючи до ставка.

Скинуті води розтікались по  землі, потрапляючи до ставка.

Ставок перетворився на багнюку

Ставок перетворився на багнюку

Це теж знайшли у ставку.

Це теж знайшли у ставку.

Ставок на Сонячному

Ставок на Сонячному

Матеріали перевірки направлено в Криворізьку південну окружну прокуратуру для вжиття заходів в межах компетенції.

Раніше Інформатор писав про те, як виглядає забруднений побутовою хімією котлован у Дніпропетровській області та про те, чи погіршився стан повітря у Кривому Розі після ракетних обстрілів.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору