Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українські військові зможуть зберігати свої репродуктивні клітини у кріобанках безкоштовно

Війна руйнує фізичне та психічне здоров’я людей. Пережиті стреси та травми інколи позбавляють військовослужбовців, як чоловіків, так і жінок, можливості мати дітей. А яка ж сім’я без дитини?

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, парламент підтримав законопроєкт №8011 щодо створення державних гарантій для збереження можливості біологічного батьківства/материнства для захисників та захисниць України. Цей законопроєкт підтримало 256 народних обранців. Його ініціаторкою виступила Оксана Дмітрієва.

Документ передбачає внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство.

За словами Дмітрієвої, вартість зберігання клітин військових-чоловіків впродовж одного місяця становить 500–600 грн. Основні витрати лягають на препарати для вилучення яйцеклітин у жінок. Це 30–40 тисяч гривень на жінку. Всі витрати покриватиме держава.

Ініціативу 16 березня підтримали експери та медики. За їхніми оцінками, рівень народжуваності за останнє десятиліття знизився приблизно від 500 тисяч дітей до 195 тисяч у 2022 році. У секторі оборони, за даними Міноборони, задіяно понад 1 мільйон чоловіків та жінок переважно молодого віку. Через травми, поранення, постійний стрес вони втрачають здоров’я, у тому числі і репродуктивне. Це, а також вимушена еміграція жінок та дітей може призвести до критичного падіння народжуваності.

Раніше Інформатор писав про те, чи можуть мобілізувати людину з гіпертонією, та про те,  як довести стан свого здоров’я медкомісії у військкоматі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору