Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Рада запровадила іспит для здобуття українського громадянства

Все більше людей, які довгий час проживають в Україні, але юридично вважаються громадянами інших держав, бажають офіційно стати українськими громадянами. Але зараз зробити це буде непросто. Верховна рада ухвалила закон щодо умов прийняття до громадянства України. Документ підтримав 281 народний депутат.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, відтепер для отримання громадянства України необхідно скласти іспити з основ Конституції України, історії України та на рівень володіння державною мовою.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано: “Повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року рф на територію України внесло корективи ставлення держави до інституту громадянства України, зокрема щодо встановлення додаткових умов для прийняття до громадянства України”.

Тому законом запроваджується комплексний іспит з основ Конституції України, історії України як умови для прийняття до громадянства України, а також приводиться у відповідність до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” виконання умови щодо володіння державною мовою деякими категоріями осіб. Таким чином громадянство можуть отримати особи:

  • які мають визначні заслуги перед Україною;
  • прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес;
  • які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України.

Невиконання зобов’язання про складання іспитів вказаними категоріями осіб є підставою для втрати громадянства України. Особи, які отримали посвідку на тимчасове проживання також мають пройти іспити протягом двох років.

Раніше Інформатор писав про те, як будуть штрафувати інтернет-ресурси за порушення мовного закону, та про те, що у Кривому Розі відкрилися курси української мови та розмовні клуби.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору